Annons

Vi tar strid mot utförsäljningar

Regeringens ambition att sälja ut statligt ägda företag till varje pris är slöseri med våra gemensamma resurser. Om detta tänker vi ta strid i det kommande valet och göra utförsäljningen av vår gemensamma egendom till en central fråga i valet, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

Under strecket
Publicerad

Under mandatperioden har regeringen sålt av bland annat Vin & Sprit, Vasakronan, OMX samt stora delar av Apoteket. Ett återkommande motiv har varit att ”betala av på statsskulden”. Att betala av på statsskulden är ju i sig inget dåligt, tvärtom. Men att sälja av vårt gemensamma innehav i lönsamma och framgångsrika bolag, som ger stora intäkter till statskassan, för att amortera på en skuld med rekordlåg ränta är usel ekonomihantering.

Det är inte sant att utförsäljningarna har skett på sakliga grunder, något som regeringen ofta försöker ge sken av. Hösten 2007 tillsatte regeringen ett särskilt råd med en enda uppgift, att minska det statliga företagsägandet. Utförsäljningarna är alltså inte sprungna ur någon förutsättningslös diskussionen utan målsättningen är glasklar – sälj av våra gemensamma resurser!

Annons
Annons
Annons