Annons
X
Annons
X

Vi tar strid mot sexhandeln i Europa

Trots uppenbar ovilja i Europa att kriminalisera sexköp kommer EU-parlamentet denna vecka att rösta om skärpningar i lagen mot människohandel. Det handlar om att efter svensk modell kriminalisera de som köper sex av kvinnor utsatta för trafficking. Det är ett litet steg på vägen för kvinnors rättigheter i Europa, skriver Anna Hedh (S) och Margareta Winberg (S).

Drygt tio år efter den svenska riksdagen, i djup oenighet, klubbade igenom sexköpslagen, inser också de som då motsatte sig den, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, att kriminalisering av sexköparna är det bästa medlet mot prostitution och människohandel.

Men kampen stannar inte vid Sverige gräns. Problemet är globalt. Därför kommer EU-parlamentet denna vecka att rösta om ytterligare skärpningar av människohandelslagstiftningen. Då är det fortfarande en socialdemokratisk kvinna som håller i taktpinnen.

Sverige är inte längre attraktivt för sexslavhandel. Kriminella grupper som säljer kvinnor och flickor ser Sverige som en dålig marknad. Enligt Rikskriminalpolisen är det uppenbart att förbudet mot sexuella tjänster har blivit en barriär för människohandlare och kopplare som tänkt etablera sig i Sverige. Visst förekommer det människohandel men inte alls i samma utsträckning som i andra EU-länder. (Enl. utredningen Prostitution i Sverige 1999-2008, SOU 2010:49).

Annons
X

Men vi ser längre bort än så och oroas över den handel med kvinnor som pågår i övriga världen och inte minst i EU. Våra mångåriga försök att exportera den svenska sexköpslagen vinner sakta terräng, men de ekonomiska motkrafter och män, med en självpåtagen rätt att handla med kroppar, mobiliserar på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt för oss.

Motståndet visar sig i de förhandlingar som Anna Hedh haft med EU-ländernas regeringar om en ny människohandelslag för hela EU. Motviljan mot att kriminalisera sexköp är uppenbart, trots att forskning från bland annat Nederländerna och Australien (delstaten Victoria) visar att legalisering av prostitution driver på grov kriminalitet, illegal prostitution och människohandel. De ”lokala” kvinnorna räcker helt enkelt inte till. Man måste importera. Detta samband mellan prostitution och människohandel har varit Socialdemokraternas utgångspunkt, varje köp av någons kropp bygger på ett utnyttjande av en annans utsatthet.

Socialdemokraterna har sedan Kvinnofridspropositionen 1998 sett efterfrågan som den absolut viktigaste drivkraften för prostitution och sexhandel. Genom att strypa efterfrågan minskas problemet. Enligt FN:s organ mot brott och narkotika består 80 procent av människohandel av handel för sexuella ändamål. Att kriminalisera förövarna har varit utgångspunkten i förhandlingarna i Europaparlamentet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Europaparlamentet har Anna Hedh förhandlat med länder som inte har kriminaliserat sexköp. Graden av legalisering varierar. I Grekland måste de prostituerade ansöka hos borgmästaren och få ett etableringstillstånd. I Tyskland är de prostituerade skattepliktiga. Myndigheterna utfärdar licenser till bordellägarna. I Spanien är koppleri tillåtet. I Europaparlamentet har ledamöter från olika änder stått upp och bedyrat att ”den prostituerade som de själva besöker lever under goda förhållanden”.

  Anna Hedh nådde därför inte ända fram med förslaget att direkt kriminalisera den som köper sex. De kulturella, sociala och moraliska skillnaderna i synen på kvinnors kroppar var för stor. Men medlemsländerna skall enligt nu liggande förslag ”redovisa de åtgärder som de gör för att kriminalisera den som medvetet köper sexuella tjänster av ett människohandelsoffer”. Medlemsländerna tvingas alltså inte till en kriminalisering, men skall redovisa vad de gör för att kriminalisera förövarna. Längre än så gick det inte att komma.

  Hur ska vi mot denna bakgrund kunna förhindra sexslavhandel när acceptansen för prostitution är så självklar i Europa?

  Svaret är: En outtröttlig kamp för kvinnors mänskliga rättigheter, där fattigdom och utnyttjande skall bort. En outtröttlig kamp mot vinstgivande verksamhet byggd på synen att en kvinnas kropp är en vara, en kamp mot mäns självpåtagna rätt att köpa, äga och utnyttja en annan människa.

  Vi har kommit en bit på väg. Vi har gått från att ha blivit hånade och skrattade åt, till att sitta vid förhandlingsbordet där motparten tvingas förhandla med en stark, svensk socialdemokrat, Anna Hedh, som är Europaparlamentets förhandlare i denna fråga. Vi har på drygt tio år, genom opinionsarbete, lyckats förändra synsättet en smula hos EU:s makthavare.

  Fokus i förhandlingarna har till stor del varit efterfrågan, köparen. Vi röstar denna vecka. Går förslaget igenom kommer vi få en ny chans att få upp sexköpslagen på dagordningen. Den kommer vi att ta. Vi ger inte upp! Kvinnors rätt till sin egen kropp är en mänsklig rättighet som inte kan köpas och säljas för pengar.

  ANNA HEDH (S)

  EU-parlamentariker

  MARGARETA WINBERG (S)

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X