Vi tar strid i EU om förbud mot bisfenol

Vi anser att EU agerar för långsamt mot det hormonstörande ämnet bisfenol A. Därför vill vi ta fram ett förslag som innebär en total utfasning, skriver miljöminister Lena Ek (C) och Roger Tiefensee (C), miljöpolitisk talesperson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Forskarna är rörande eniga om att barn är speciellt känsliga för det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA). Flertalet vetenskapliga studier visar på negativa effekter för barn också vid låga doser. Därför förbjöd Sverige förra året användningen av BPA i livsmedelsförpackningar avsedda för barn under tre år.

Hormonstörande ämnen är en faktor som bidrar till de ökade problemen i världen med fertilitet. Världens största studie om reproduktiv hälsa, utförd i fjol vid 126 fertilitetskliniker i Frankrike, visar att spermieproduktionen sjunkit med en tredjedel. Forskare bakom studien säger att nedsättningar i spermiekvalitén är kritiska biomarkörer för konsekvenser av miljöproblem, däribland hormonstörande ämnen. Vi vet inte exakt vilka hormonstörande kemikalier, eller hur stor kemikaliernas roll är i förhållande till andra faktorer. Enligt amerikanska naturvårdsverket har 93 procent av amerikanerna över sex år mätbara nivåer av BPA i sina kroppar.

Annons
Annons
Annons