Annons

Vi tar krafttag mot snabblåneföretagen

Regeringen vidtar nu kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med oseriösa snabblåneföretag. Nya regler föreslås som innebär att Konsumentverket ska ta ut en sanktionsavgift på upp till 10 miljoner kronor av de företag som inte sköter sig, skriver justitieminister Beatrice Ask (M) och konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP).

Under strecket
Publicerad

Alla har någon gång behövt låna pengar. Tillgången till krediter ökar människors möjligheter att planera och ordna sin ekonomi. Samtidigt kan skuldsättning leda till problem. Lättillgängliga snabblån, exempelvis sms-lån, gör det möjligt att köpa den nya senaste smartphonen eller beställa den fina kappan på internet eller kortsiktigt lösa ekonomiska problem. Tyvärr leder det många till större ekonomiska bekymmer.

Trots att lagen ställer krav på kreditgivare att göra kreditkontroller och följa god kreditgivningssed, tar vissa snabblåneföretag skyhöga räntor och vänder sig aktivt till personer med svag kreditvärdighet. Utvecklingen mot allt mer lättillgängliga krediter riskerar att förstärka problemen. Regeringen arbetar för att motverka överskuldsättning bland konsumenter. Här ingår att motverka problem som ofta förstärks av snabblåneföretag.

Annons
Annons
Annons