Vi tänker driva på nedrustningen

RÖDGRÖN UTRIKESPOLITIK Alliansregeringen har valt passivitet framför handling. En rödgrön regering kommer däremot att återföra Sverige till en tätposition i nedrustningsfrågorna. Det är ytterligare ett besked om vår gemensamma utrikespolitik, skriver Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V), Peter Eriksson och Maria Wetterstrand (MP).

Under strecket
Publicerad
Annons

USA:s president Barack Obama leder idag en nedrustningskonferens i FN. Obama gör en tydlig markering genom att välja FN som arena. Det visar att USA:s administration vill vara engagerade i nedrustningsarbetet. Det är en glädjande omsvängning från åren med George W Bush som nonchalerade FN:s lagar och regler, samt valde upprustning istället för nedrustning. Obamas tal om nedrustning i Prag i april var ett exempel på USA:s änd- rade inställning. Obama har visat en vilja att i vissa delar vända politiken, om så också sker förtjänar det omvärldens stöd.

Våra partier är eniga om visionen om en värld fri från kärnvapen och en världsordning där fred och säkerhet kan tryggas med minskade militärutgifter.

Annons
Annons
Annons