Annons

Vi svenskar har fel om wienerschnitzeln

Citron, kapris och ansjovisfiléer – kännetecknet för en äkta wienerschnitzel?
Citron, kapris och ansjovisfiléer – kännetecknet för en äkta wienerschnitzel? Foto: Janerik Henriksson/TT

Kapris och ansjovis eller sardeller kännetecknar en äkta wienerschnitzel – i alla fall enligt många svenskar. Men det är faktiskt inte tillbehören som gör en schnitzel till wienerschnitzel.

Under strecket
Publicerad

I dag tar jag mig an en kulinarisk fråga. Det gäller en av våra mest klassiska maträtter, wienerschnitzeln. En frågeställare har undrat om det verkligen är en rätt från Wien, eller om det snarare är en skandinavisk maträtt som vi felaktigt har kommit att förknippa med Österrikes huvudstad. Den wienerschnitzel man serverar hos oss avviker ju kraftigt från den man får i Wien.

Första gången rätten nämns i skrift är i en kokbok som gavs ut 1831, Allerneuestem allgemeinen Kochbuch av Maria Anna Neudecker, som använder beteckningen ”wienerschnitzel av kalvkött”. Alla 1800-talsgastronomer var dock inte överens om att maträtten var specifikt förknippad med just Wien.

Annons
Annons
Annons