Annons

Vi står bakom idén om fri invandring

Fullständigt fri invandring till Sverige kan vara svårt om inte andra länder också byter inställning. Men Centerpartiets idéprogram ska inte bara vara en karta för politiker som är verksamma i Sverige, utan även för vårt aktiva arbete inom EU, skriver fyra centerpartister.

Under strecket
Publicerad

Debattens vågor har svallat högt sedan Centerpartiets grupp för nytt idéprogram släppte sitt förslag i december. Inte minst har principen om fri invandring fått kritik i debatten. Fri rörlighet och fri invandring är för oss i allra högsta grad en fråga om både solidaritet och socialt engagemang, och en tanke om alla människors lika rätt att leva ett liv i frihet och förverkliga sina drömmar. En viktigare princip för den socialt engagerade kan vi knappast se. Dessutom bidrar rörligheten i högsta grad till tillväxt.

Det är inte heller någon stor nyhet. Centerpartiet har sedan många år utmärkt sig som det parti som har både visioner och konkreta idéer för hur större rörlighet kan skapas, till nytta för både enskilda individer och det svenska samhället. I idéprogrammet från 2001 finns visionen om fri rörlighet med. Partistämman 2011 fattade beslut som ligger i linje med idén och Centerpartiet är det parti i Sveriges riksdag som tydligast står upp för ett generöst flyktingmottagande och en ökad arbetskraftsinvandring.

Annons
Annons
Annons