”Vi sover oss igenom större delen av våra liv”

Författaren Jenny Offill är fascinerad över konstnärsmonstrens fruar när hon hittar dem i biografier. "Vera Nabokov är det mest kända exemplet. Det finns alltid någon i bakgrunden som kokar te och tar hand om barnen.”
Författaren Jenny Offill är fascinerad över konstnärsmonstrens fruar när hon hittar dem i biografier. "Vera Nabokov är det mest kända exemplet. Det finns alltid någon i bakgrunden som kokar te och tar hand om barnen.” Foto: Malin Fezehai

Den amerikanska författaren Jenny Offill vill uppvärdera det händelselösa och det förbisedda. Hennes ”Avd. för grubblerier” är en röntgenplåt i romanform över moderskap, otrohet och längtan efter att vara ett konstnärsmonster.

Under strecket
Publicerad
Malin Fezehai
Foto: Malin Fezehai
Malin Fezehai
Foto: Malin Fezehai
Annons

Kan du tänka dig att råna en gammal tant? Din egen mamma? Om svaret är nej så är du inte av det rätta virket, inte om det är författare du vill bli. Inte enligt William Faulkner i alla fall. Den amerikanske Nobelpristagaren ansåg att författare har ett enda ansvar: sitt skrivande. Det går inte att gå runt och oroa sig för att såra människor. “Om en författare måste råna sin mor så kommer han inte att tveka att göra det. ‘Ode till en grekisk urna’ (red: en dikt av John Keats) är värd ett oändligt antal gamla tanter.”

– Faulkners citat är ett perfekt citat av ett konstnärsmonster, förklarar Jenny Offill från soffan i det lilla biblioteket på Manhattan-hotellets bottenvåning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons