Annons

Vi som värnar stadens skönhet är inte reaktionära

Stockholms stadshus har beslutat att Nobel Center, som var tänkt att byggas på Blasieholmen, inte ska bli av. Moderaterna förlorade många väljare på grund av sitt stöd för bygget, skriver företrädare för Blasieholmens vänner.
Stockholms stadshus har beslutat att Nobel Center, som var tänkt att byggas på Blasieholmen, inte ska bli av. Moderaterna förlorade många väljare på grund av sitt stöd för bygget, skriver företrädare för Blasieholmens vänner. Foto: David Chipperfield Architects/Handout

KULTURDEBATT Är det reaktionärt att värna stadens skönhet och historia? Nej, vi vill bara skapa en långsiktigt hållbar stad med skönhet, hälsa och trivsel i centrum. Och många håller med oss, skriver Blasieholmens vänner, med Björn Tarras-Wahlberg i spetsen, i ett svar till arkitekten Magnus Larsson.

Under strecket
Publicerad

Astoriahuset på Nybrogatan har till större delen rivits.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Under 1960-talet revs 700 byggnader i Klara-kvarteren i centrala Stockholm, många från 1600- och 1700-talen. Detta var en kulturförstörelse av sällan skådat slag. På dess plats uppfördes en spökstad, som på Vattugatan och Herkulesgatan, av stål, glas och betong, utan mänsklig värme.

Den förra S-ledda politiska majoriteten i Stadshuset startade tillsammans med M och C en ny rivningsvåg som chockerat medborgarna och som lett till omfattande demonstrationer i centrala Stockholm. Först revs större delen av den vackra Astoriabyggnaden på Nybrogatan i Stockholm (på initiativ från Länsförsäkringar och Moderaterna) och därefter hotades stora delar av Stureplankvarteret med Sturehof för att följas av Tullhuset med hamnmagasinen på Blasieholmen. Utan det breda folkliga motståndet skulle Tullhuset och magasinen redan ha rivits.

Annons
Annons
Annons