X
Annons
X
Recension

Skogen. En bruksanvisning Vi slaktar skogen i stället för att vårda den

Han lärde oss att träden har känslor, kommunicerar och är intelligenta. I sin nya bok delar den populäre essäisten Peter Wohlleben med sig av sina praktiska erfarenheter från livet som skogvaktare – och konstaterar att dagens skogsvård egentligen borde kallas skogsslakt.

Peter Wohlleben Foto: Christine Olsson / TT
Peter Wohlleben, född 1964, är författare och skogvaktare. Han driver en miljövänlig privat skogsmark, där han arbetar för återlämnande av urskogar. Hans bok ”Trädens hemliga liv” blev en stor försäljningsframgång i såväl hemlandet Tyskland som andra europeiska länder. . Foto: Miriam Wohlleben.

Mitt första möte med en urskog var överväldigande. Likheten mellan de produktionsskogar jag tidigare besökt – de likåldriga trädens förutsägbara pelarsal rest över en matta av monokrom mossa och döda barr – och det jag nu befann mig i var på sin höjd formell. Här bildade undervegetationen ett närmast ogenomträngligt system av utlöpare, håligheter och knutor; överallt omkring mig organisk materia i olika stadier av nedbrytning, död vid vilken livet klamrade sig, mörkgrönt och rött och svart. Mina fötter hakade fast i ett älgkranium, dess kraftiga hornkrona, jag släpade det med mig ett tiotal meter innan jag lät det ligga.

Peter Wohlleben

Foto: Christine Olsson / TT Bild 1 av 3

Peter Wohlleben, född 1964, är författare och skogvaktare. Han driver en miljövänlig privat skogsmark, där han arbetar för återlämnande av urskogar. Hans bok ”Trädens hemliga liv” blev en stor försäljningsframgång i såväl hemlandet Tyskland som andra europeiska länder. .

Foto: Miriam Wohlleben. Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X