Annons

”Vi skulle kunna rädda fler liv vid överdoser”

Hittills har den ökande dödligheten bland narkomaner inte lett till någon större politisk debatt i Sverige. De konkreta initiativ som tagits har skett på landstingsnivå, utan stöd av staten. Nu måste droganvändares liv och hälsa sättas före byråkratiska regel­verk, skriver ett flertal debattörer.

Under strecket
Publicerad

I flera år har ­Region Skåne och Stockholms läns landsting velat införa försök med utdelning av naloxon-nässpray som kan användas för att snabbt häva en överdos, skriver artikelförfattarna.

Foto: Tobias Röstlund/TTBild 1 av 2

Naloxon är ett motgift som länge har använts inom akutsjukvården för att häva överdoser. När naloxon sätts in minskar opioidernas andningsdämpande effekter.

Foto: Ola Torkelsson/TTBild 2 av 2

Narkotikadödligheten har ökat mycket kraftigt i Sverige det senaste decenniet. Mellan 2006 och 2015 har dödsfallen nästan fördubblats i åldersgruppen 15–64 år, från 457 till 823 avlidna enligt Socialstyrelsens döds­orsaksregister.

Utvecklingen beror huvudsakligen på en ökning av antalet akuta förgiftningar – överdoser i dagligt tal. Kännetecknande för de dödliga överdoserna är att något opioidpreparat – heroin, morfin, metadon, buprenorfin, fentanyl etc – nästan alltid ingår.

Annons
Annons
Annons