Annons

Vi ska rädda alla, men inte ta emot alla

Det är dags att EU:s medlemsländer använder alla verktyg som finns och ger ekonomiska resurser, personal och utrustning som behövs för att genomföra en medmänsklig och rättssäker flyktingpolitik, skriver Anna Maria Corazza Bildt (M).

Under strecket
Publicerad

Vi ska rädda alla, men vi ska inte ta emot alla, skriver Anna Maria Corazza Bildt (M).

Foto: FRANCESCO MALAVOLTA/APBild 1 av 2

Anna Maria Corazza Bildt (M)

Foto: FREDRIK PERSSON/TTBild 2 av 2

Den humanitära krisen i Medelhavet är en av vår tids största tragedier. Flyktingströmmen är en europeisk utmaning som kräver gemensamma lösningar. Tyvärr finns ingen quick-fix, det krävs ett helhetsgrepp. Det handlar om allt från omedelbara insatser till långsiktig stabilisering av området. På kort sikt måste vårt främsta mål vara att rädda de desperata männi­skor som söker sig mot våra stränder. Instrumenten finns redan. Det handlar om att förstärka sök- och räddningsoperationen Triton som koordineras av Frontex, utveckla Eurosursamarbetet och EU:s asylkontor. Jag välkomnar därför att EU-­länderna nyligen förbundit sig att tillföra mer resur­ser till Triton – men det räcker inte.

Europaparlamentet är tydligt och uppmanar kommissionen att fastställa bindande kvoter för fördelningen av asylsökande. Genom en resolution som nyligen antagits sätter vi press på medlems­länderna för att fler länder ska bidra. Solidaritet måste gå från ord till handling. Vi ska rädda alla, men vi ska inte ta emot alla. Prövningen av vilka som har rätt till internationellt skydd måste ske på ett individuellt, rättssäkert och medmänskligt sätt enligt EU:s asylpaket.

Annons
Annons
Annons