Moussa N’diaye, Årets eldsjäl 2009, vill inte tillåta barn att misslyckas i skolan.
Moussa N’diaye, Årets eldsjäl 2009, vill inte tillåta barn att misslyckas i skolan. Foto: Tove Lifvendahl

”Detta är mycket större än att lösa problem med gäng”

Moussa N’diaye är djupt besviken på Sveriges oförmåga att klara integrationen. 30 år efter att han invandrat från Senegal ser han själv till att ge barn en verklig chans att klara skolan och växa upp till fungerande vuxna.

Publicerad

– När jag började var jag väldigt naiv, jag trodde inte att någon kunde säga nej till att hjälpa barn. Men sedan såg jag att det var inte alls så lätt som jag trodde. Resan har varit väldigt lång, men jag ångrar inte en dag, när jag tänker på alla goda människor jag har träffat, alla inspirerande barn och familjer. Och i dag står vi här. Jag kan säga att inte i hela Sverige finns det ett ställe som är så komplett som det här.

Mannen mitt emot mig ler och ser mig stadigt i ögonen. Han är Moussa N’diaye, född i Senegal och kom till Sverige 19 år gammal. Det var i Sverige han blev vuxen, har han sagt, och nyss fyllde han 49, och har tre barn. För ett par decennier sedan startade han verksamheten Rapatac (senegalesiskt ord för folkgemenskap) i Gävlestadsdelen Sätra, ett av de miljonprogramsområden i Sverige som blivit omskrivet på grund av segregation. 2012 fick verksamheten flytta in i ett eget hus. Och i september 2019 var det invigning av ytterligare ett aktivitetshus, där vi nu sitter, i Swedbanks tidigare lokaler på Hyttgatan mitt i centrala Sandviken.