Annons

Vi ska kartlägga hatet mot kulturskaparna

Hatet mot kvinnliga kulturskapare måste få ett stopp. I Stockholms stad kommer vi nu att inleda en kartläggning av hoten mot den konstnärliga friheten i allmänhet och mot kvinnliga kulturskapare i synnerhet. Målet är en handlingsplan, skriver kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP).

Under strecket
Publicerad

”Den där subban verkar fullständigt sjuk i huvudet. Lås in ludret på anstalt och kasta bort nyckeln”, ”Du är värd mindre en silverfisk på toalettgolvet.” Maggropen knyter sig när jag återigen läser några av de hot som riktats mot Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Jag önskar att hoten inte fanns, men det gör de. De är inga påhitt. Detta är verkligheten, en del av vardagen för kvinnor i offentligheten. Då hoten riktas mot kulturens kvinnor blir det särskilt allvarligt. Konstnärer som skådespelare, bildkonstnärer, författare, fotografer är vårt yttersta försvar för yttrandefriheten och åsiktsfriheten.

De senaste månaderna har flera fall av hat mot kvinnliga kulturskapare lyfts fram i medierna. Detta måste få ett stopp. Därför initierar jag nu ett arbete i Stockholms stad för att stärka den konstnärliga friheten i allmänhet och för kvinnliga kulturskapare i synnerhet. Att värna den konstnärliga friheten utgör kärnan i en liberal kulturpolitik.

Annons
Annons
Annons