Annons

Harald Gustafsson:Vi sitter fortfarande fast i Gustav Vasas propaganda

Radiomannen och författaren Anders Pontén utklädd till Gustav Vasa.
Radiomannen och författaren Anders Pontén utklädd till Gustav Vasa. Foto: Christer Pöhner/TT

Nationaldagen den 6 juni – den firar vi väl för att Gustav Vasa valdes till kung detta datum? Nja, tyrannens kröning är bara en av de saker som nämns som en bakgrund, dock inte motivering, i utredningen från 2004. Bättre vore att fira grundlagen, som Norge och Danmark. Eller helt enkelt demokratin. 

Under strecket
Publicerad

Som historiker får jag ibland frågan vad det är vi firar när vi firar Sveriges nationaldag den 6 juni. Det enkla svaret är att vi inte firar någonting. I varje fall är nationaldagen inte officiellt ett firande av någon historisk händelse – den är i lagstiftningen helt enkelt Sveriges nationaldag, punkt slut.

Det kan måhända vara gott så. En stat kan kanske behöva en festdag då dess medborgare får fira och vara glada utan att det måste kopplas till något historiskt datum. Men sedan nationaldagen infördes 1983, och ännu mer sedan den blev allmän helgdag 2005, har det varit ett visst trevande kring vad vi egentligen ska ha den till. Ofta lyfts andra länders nationaldagar, inte minst norrmännens 17 maj, fram som exempel på en festivitas och ett engagemang som saknas i Sverige. Kanske vi ändå skulle behöva ett objekt för festligheterna? 

Annons
Annons
Annons