Annons
X
Annons
X

”Vi satt fängslade i timmar”

Tillsammans med många hundra fredliga demonstranter frihetsberövades vi under inhumana omständigheter vid lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn. Vi kräver att justitieminister Beatrice Ask klargör hur det svenska polisiära samarbetet med Danmark motiveras, och om regeringen i själva verket önskar se en liknande polisiär utveckling i Sverige, skriver fem svenska klimatdemonstranter.

Tillsammans med många hundra fredliga demonstranter frihetsberövades vi under inhumana omständigheter vid lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn. Polisen visade även prov på liknande ”preventiva” åtgärder under gårdagens demonstration utanför Bella Center.

Den svenska regeringen har inte kritiserat det danska lagpaket som möjliggjort s.k. preventiva massgripanden, utan har istället bistått med fordon och personal från den svenska polismakten. Vi svenskar som fallit offer för detta kräver att justitieminister Beatrice Ask klargör hur samarbetet motiveras, och om regeringen i själva verket önskar se en liknande polisiär utveckling i Sverige.

Den tolfte december skar den danska polisen av ett helt kvarter av den fredliga klimatdemonstrationen i Köpenhamn. Vi var hundratals demonstranter som utan angiven brottsmisstanke greps vid detta tillfälle.

Annons
X

Vissa av oss blev sittandes bakbundna upp till fyra timmar på den iskalla asfalten. Vi nekades medicinsk hjälp trots uppenbara fysiska och mentala skador och nekades toalettbesök vilket resulterade i att många var tvungna att kissa på sig. Vi sattes senare på stora bussar som körde mot ett för oss okänt mål. Utan information om vad som skulle hända fick vi sitta ytterligare 4-5 timmar bakbundna i bussarna. Vi fick varken mat eller dryck, och många av aktivisterna nekades toalettbesök under hela denna tidsperiod. Vi fick inte heller veta vad vi anklagades för, vi nekades möjlighet att tala med advokat, och vi fick inte möjlighet att kontakta våra oroliga familjer.

Vi som forslades iväg först ifrån ”brottsplatsen” kördes till det provisoriska häktet i Valby. I en enorm industrilokal hade man byggt rader av burar av den ungefärliga arealen 6x2 meter, där tolv aktivister inhystes i varje bur. Då flera av burarna helt saknade inredning; varken bänkar, stolar eller sanitära möjligheter, fick vi lov att sitta längs burväggarna direkt på det kalla och smutsiga industrigolvet.

Vissa av våra burkamrater klarade inte av denna psykiska påfrestning och började i panik skrika på hjälp och skaka i gallren. Poliserna svarade då med att ställa ursinniga hundar mot gallerväggarna och sedan bespruta oss med pepparspray. Vid tre på morgonen, efter tolv timmar av djupt förnedrande frihetsberövning, släpptes vi fria på måfå i någon av Köpenhamns förorter.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Var då denna behandling av fredliga demonstranter ett övertramp av den danska polisen? I laglig mening är svaret nej. Den danska polismakten följde till punkt och pricka de lagliga instruktioner de fått av regeringen. Det s.k. lymmelpaketet ger nämligen polisen befogenheter till samtliga av de övergrepp som vi utsattes för, allt för att som det heter preventivt förebygga våldsamt upplopp. Också den svenska regeringen förefaller ha gett sitt bifall till denna ordning genom att bistå med personal, fordon och materiel från den svenska polismakten.

  Enligt Rikskriminalpolisen har Sverige bidragit med personal i form av hundförare och sambands- och helikopterpersonal. Sverige har även lånat ut s.k. lättsäkrade polisfordon. Inom ramen för ett nordiskt samarbetsavtal har man under ett halvårs tid utformat det svensk-danska samarbetet inför klimatmötet. Kort sagt, det s.k. lymmelpaketet har godkänts av Sveriges polismakt och svenskt materiel och personal har lånats ut för att kunna utöva dessa lagar på oss fredliga aktivister i ”preventivt” syfte.

  Vi frihetsberövade fredliga aktivister kräver därför en förklaring till varför justitieminister Beatrice Ask aktivt stått bakom och stöttat detta djupt tveksamma lagpaket. Som svenskar kräver vi att få veta varför våra skattepengar använts till inhumana övergrepp som allvarligt skadar friheten att demonstrera.

  Vi är djupt oroade för att Beatrice Asks stöd till det danska lagpaketet i själva verket indikerar en liknande polisiär utveckling också i vårt eget land. Vi kräver därför att regeringen tydligt klargör sin ståndpunkt i denna fråga.

  JORE WISTRÖM

  fältbiologerna

  KRISTOFER LUNDBERG

  rättvisepartiet Socialisterna

  MARKUS LUNDSTRÖM

  Ingen Människa är Illegal

  TOMAS LUNDSTRÖM

  baptistkommuniteten Björken

  ULF NUCLÉR

  studerande

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X