Annons

Vi riskerar bli till internationellt åtlöje

Det är dags att lyfta debatten om vapenexport och Saudiarabien till väsentligheter. Sverige riskerar att göra sig till åtlöje internationellt. I den mån jag själv är ansvarig för att denna olyckliga kantring i debatten uppstått ångrar jag detta djupt, skriver Dick Sträng, fd forskningsledare FOI.

Under strecket
Publicerad

Under tre dagar har jag blivit flitigt citerad efter att Ekot sände reportaget om Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien. De proportioner som detta har getts är en stor överraskning för mig. Det har blivit en endimensionell diskussion, med moraliserande brösttoner, och där endast den svenska modellen när det gäller respekt för mänskliga rättigheter beaktas.

Det svenska samarbetet med Saudiarabien måste sättas in i det säkerhetspolitiska sammanhang som saudierna befinner sig i. Det handlar om världens kanske mest instabila del där även en diktatur måste anses ha rätt att försvara sitt territorium och sin egen befolkning från omvärlden. Har vi då förståelse för den hotbild som framträder, så bör det också vara möjligt för oss att i ett samlat försvars- och utrikespolitiskt ställningstagande också leverera försvarsmateriel.

Annons
Annons
Annons