Annons
X
Annons
X

”Vi protesterar”

LÄSARNA TYCKER. Riksdagens beslut sent i går kväll har väckt stor uppmärksamhet. Det är nu klart att Försvarets radioanstalt (FRA), på uppdrag av regeringen eller myndigheter ska få skanna av internet och telefonledningar. På torsdagsförmiddagen hade läsarna på SvD.se skrivit drygt 400 kommentarer till ämnet. Och bland bloggare är ämnet minst lika aktuellt.

Foto: SCANPIX/LINDA FORSELL. MONTAGE SVD.

Mer om FRA-lagen

Läs även

När beslutet gick igenom på onsdagskvällen snurrade ämnet för fullt i bloggosfären, bland annat på
Vadådå. ”I dag inträffade något mycket sorgligt för Sverige. Nej, inte Pavlutjenkos mål i EM-fotbollen utan beslutet i Sveriges riksdag om FRA-lagen. En liten tröst i bedrövelsen är att det finns gott om människor utanför riksdagen som stått upp för liberala värderingar.”

Några manar nu till ny handling, signaturen
Den gamle skriver: ”Gör motstånd mot regeringens folkfientliga politik! Om du är medlem av något av regeringspartierna – gå ur och tala om för ledningen varför du går ur. Alla ni andra: skriv eller ring till era riksdagsledamöter. E-postadresser och telefonnummer finns på www.riksdagen.se.”

Andra tycker att de höga tongångarna är överdrivna,
Vincent är en av dem: ”Jag tycker att vi måste lugna ner den har debatten lite. Det är skamligt av media att vara så enkelriktade som ni är!”.

Annons
X

Jasmine skriver: ”Frågan handlar inte om att terrorister ska bekämpas. Frågan handlar om att staten kommer att spionera på svenskarna. Det är det som är problemet. Ingen protesterar mot att bekämpa verkliga terrorister. Vi protesterar mot att behandlas som potentiella terrorister.”

Oskar på bloggen Norberg är förvånad över att förslaget gick igenom: ”Jag trodde aldrig att det skulle gå så långt som det nu har gjort. Men jag antar att jag var för blåögd och godtrogen. Frågan är om denna våldtäkt på vår demokrati kan bli det som sänker den sittande regeringen.”

Även
Arch Stanton blickar framåt i sin kommentar: ”Jag har röstat på fp, m och kd men aldrig socialistiskt. Mina vänner brukar omväxlande kalla mig nyliberal, djupt värdekonservativ eller republikan. Men jag lovar – om socialdemokraterna går till val på att riva upp övervakningslagen skall jag rösta på dem. Med rak rygg.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Andra funderar på de praktiska konsekvenserna av den nya lagen.
  Jan skriver: ”Kommer medias svar på den nya avlyssningslagen bli en satsning på brevduvor? Eller vad kan de annars göra för att kunna hantera källskyddet på ett säkert sätt? Med dagens micro- och nanoteknik kan en brevduva bära med sig information motsvarande en hyllmeter med böcker utan att ens märka det. Undrar när FRA startar en ornitologisk avdelning?”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX/LINDA FORSELL. MONTAGE SVD. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X