”Vi prioriterar barnen”

Under strecket
Publicerad
Annons

Fem små kistor ställs fram på den svenska ceremoniplatsen vid Phukets flygplats. Efter avskedsceremonin flygs de hem till Sverige, till sina familjer. Nu prioriteras barnen i identifieringsarbetet efter flodvågskatastrofen i Thailand.
Havets vågor svallar mot stranden bara hundra meter från den svenska ceremoniplatsen.
Fem små kistor och två stora har gjorts i ordning inför avfärden från Thailand. Två svenska begravningsentreprenörer har svept kistorna med svenska flaggan. De ställs i skuggan under ett tälttak, i stillhet.
Klockan är fem och ett 50-tal personer samlas, representanter från identifieringsteamet, Räddningsverket, svenska generalkonsulatet, polisen och några anhöriga, för att ta farväl med hjälp av prästen Katarina Bäckelins avskedsord.
Hon talar kort och känslosamt om att det är svårt att förstå att döden tar så unga människor och om att det inte är mer än ett steg mellan liv och död.

Alla sjunger psalmerna ”Var inte rädd” och ”Härlig är jorden”. Sedan är det över. Ceremonin hålls varje
onsdag klockan fem och har blivit betydelsefull för all den personal som arbetar med att ge tillbaka identiteten till offren för tsunamin. Inget annat land har något liknande för dem som skickas hem. Ibland lånar norrmän och finländare ceremoniplatsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons