"Vi öppnade fönstren så att de inte skulle spricka när bomberna landade"

Natten då bomber föll över det turkiska parlamentet låg Nihal Kutlu med sina vänner på ett vardagsrumsgolv i centrala Ankara, medan bilder av samma flygplan som hon såg genom de skakande fönstren visades i tv:n. För SvD:s läsare berättar nu Nihal Kutlu, till vardags student i internationella relationer, om natten som blev den längsta i hennes liv, en natt som förändrade Turkiet.

”Det här är inte landet som jag växte upp i. Här finns inget att stanna och slåss för. Vi upplever ett fruktansvärt trauma.” skriver Nihal Kutlu.

Under strecket
Publicerad
AP
Foto: AP
Emrah Gurel/AP
Foto: Emrah Gurel/AP
Annons

Jag var ute med ett par vänner kring torget Kizilay när flygplanen började flyga på låg höjd. Vi tänkte att det kunde vara på grund av en eventuell terrorattack eller att de provflög, men en av mina vänner hävdade bestämt att någonting var fel. Han kollade ett par hemsidor och läste att några soldater hade stängt bron över Bosporen i Istanbul. Han menade att det kunde röra sig om en militärkupp och tyckte att vi borde lämna platsen. För oss lät idén riktigt dum, men eftersom mina vänner bor i området Anittepe som ligger bara fem minuters promenad från Kizilay gick vi med på att gå hem till dem.

Anittepe ligger också nära turkiska parlamentet och militärens högkvarter. Det visade sig att vissa delar av vägen dit var avstängd. Vi frågade en polisofficer vad som pågick och han svarade att han inte visste, men uppmanade oss att vara försiktiga. När vi kom hem satte vi på tv:n, där började man snart att rapportera om kuppförsöket.

Annons
Annons
Annons