Analys

Therese Larsson:Vi-och-dom-tänkandet frammanar populism

europa i kris När EU:s ledare träffas imorgon är det för att skriva under den pakt som förhoppningsvis ska få euroländerna att sköta sina finanser. Men kombinationen hårda nedskärningar och miljarder i stödpaket kan få en oönskad effekt. Istället för att rädda euron gör man Europas folk hjärtligt trötta på varandra – och skapar en grogrund för populism.

Publicerad
Annons

Kommer ni ihåg Jörg Haider? Den österrikiska politiker som satte hela EU i gungning runt millennieskiftet när hans högerextrema parti FPÖ fick nära 30 procent av rösterna och plats i regeringen. Jörg Haider var en politiker som inte drog sig för att berömma Hitlers arbetsmarknadspolitik och bara tanken på att släppa in den alltid lika brunbrände Haider i Europas finrum, fick EU-topparna att införa sanktioner mot Österrike tills Haider lämnade partiledarposten.

Jag träffade Haider på en lunch, bara några månader innan han dog i en bilkrasch 2008. Vi var ett tiotal journalister som var inbjudna till hans hemstad Klagenfurt, ett stenkast från gränsen till Slovenien. Jörg Haider gjorde storstilad entré. Med ett leende brett som en amerikansk presidentkandidats, iförd tajta slitna jeans och en lika tajt skjorta uppknäppt under kavajen, gick han runt och skakade hand med en samling väldigt skeptiska reportrar. Åtminstone inledningsvis. Sådan var hans utstrålning att kvinnan från den bulgariska radion snart började kuttra och dra fram den privata kameran och det dröjde inte länge innan flera andra följde efter och ville bli fotograferade intill Haider.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons