Vi möter de hungriga barnen

Barnfattigdom rimmar illa med vår självbild, därför undermineras sanningen – att den är ett stort och växande problem i Sverige. Det skriver Fryshusets vd Johan Oljeqvist.

Under strecket
Publicerad
Annons

En av Fryshusets snabbast växande verksamheter är Barn till Ensamma Mammor. Den finns idag i Stockholm, Göteborg och Malmö och har varje år tusentals möten med mammor och barn som lever i fattigdom – mammor och barn som kämpar hårt för att nå upp till vardagslivets mest elementära nivåer. Verksamheten leds av Fatima Åsard. När uppmärksamheten kring Rädda Barnens mycket alarmerande rapport om barnfattigdom var på topp för två år sedan hade jag ett möte med Fatima Åsard. Hon var mörk i blicken och spottade bistert ut att uppmärksamheten kring rapporten skulle komma att urholka det allvarliga i dagens situation kring barnfattigdom. Hon förutspådde att debatten skulle sluta i pajkastning kring frågan om man verkligen har det tillräckligt eländigt i Sverige för att ha rätt att kallas fattig. Hon befarade även att vi skulle få det ännu svårare att hitta finansiering till denna redan så svältfödda verksamhet.

Tyvärr visar gårdagens Uppdrag granskning i SVT att Fatima Åsard hade rätt – nu drar tjafset om det oväsentliga igång! Det låter så här: Hur många är de fattiga egentligen? Finns de överhuvudtaget? I Sverige är man tydligen fattig om man inte har en iPhone. Här svälter minsann ingen ihjäl och det finns faktiskt inga hemlösa barn.

Annons
Annons
Annons