Annons
X
Annons
X

Vi medborgare var målet

Den blinda terrorn har kommit till Sverige. För första gången i vårt land är vi vanliga, intet ont anande medborgare, mål för självmordsbombare.

[object Object]
Bil som brunnit vid korsningen Olof Palmes gata/Drottninggatan. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Drottninggatan i Stockholm, sent lördag eftermiddag, inför tredje söndagen i advent. Julruschen har förvandlat gågatan till ett enda böljande folkhav. I gränden intill, på Bryggargatan, kommer en ensam man, 28 år ung. Han är snyggt klädd och har en röd ryggsäck.

Exakt vad som händer innan mannen ska nå Drottninggatan vet vi inte. Men allt tyder på att han stannar till vid skoaffären Scoretts fönster, tiotalet meter från folkfloden på Drottninggatan. Här står nämligen en metallåda i behändig höjd för den som har tungt att bära. På lådan ställer mannen ned sin ryggsäck för att justera något. Men säcken är ingen vanlig shoppingbag. Den är inte fylld av julklappar ägnade att bringa hopp och glädje till nära och kära i juletid.

Innehållet i ryggsäcken är istället en stridspackning ägnad att sprida död och förtvivlan i vida kretsar. Det består av minst sex mindre rörformade aluminiumglänsande bomber, omvirade med svart tejp. En tändmekanism är med vita elkablar kopplad till bomberna.

Annons
X

Men här går något snett för mannen, vad vet vi inte. Han kanske fumlar med fingrarna, sprängämnet i bomberna är instabilt eller också så utlöses tändmekanismen alltför tidigt. Polisutredningen får ge oss svaret.

Vad vi vet säkert är att en mindre del av bombsäckens innehåll detonerar. Explosionens kraft träffar mannen i midjehöjd och slungar honom bakåt i gatan. Han landar på rygg med utsträckta armar. Förmodligen avlider han mycket snabbt av inre skador och blödningar i buken. Men ansiktet är oskadat – med ett egendomligt lugnt uttryck, berättar ett vittne:

–Det är en välklädd ung man som ger ett propert intryck, säger SvD:s fotograf Magnus Hjalmarson-Neideman som var en av de allra första som såg självmordsbombaren, på plats före polisen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Detonationen ändade 28-åringens liv. Om så inte skett hade han obemärkt kunnat fortsätta vidare in i den allra tätaste julträngseln på Drottninggatan. Ingen skulle lagt märke till honom, mitt ibland oss alla andra shoppande stockholmare och besökare. Inte förrän efteråt. Efter terrordådet, efter blodbadet, då det förinspelade ljudbudskap som sändes till nyhetsbyrån TT spelats upp:

  ”Till Sverige och svenska folket. Med anledning av den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar och de svenska soldaterna i Afghanistan – nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör. Våra aktioner ska tala för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam”.

  Tidigare har terrorism i Sverige riktats mot institutioner eller ledande personer. Som angreppet på västtyska ambassaden 1974, eller planerna på att kidnappa statsrådet Anna-Greta Leijon 1977. Här är det uttryckligen svenska folket, vi, som är målet. Det är nytt.

  Det påminner om terror mot Europas stormakter. Som dådet i London 7/7 2005 då fyra självmordsbombare sprängde sig själva och 52 britter till döds samt skadade 700 personer. På en video krävde en av terroristerna att de brittiska trupperna skulle lämna Afghanistan och Irak.

  Nu blev det inget Stockholm 11/12 2010. Men även Sverige är i praktiken i krig, i Afghanistan. Som SvD rapporterat om under hösten så tillämpar den Nato-ledda styrkan där en ny strategi som lett till häftiga strider. Svenskar ihop med afghanska säkerhetsstyrkor tar strid mot talibanerna och flera av dessa har dödats.

  Säpo höjde den 1 oktober för första gången sin hotbild till 3 på den 5-gradiga skalan. Det betyder ”Förhöjd hotbild, risk för angrepp”. Bakgrunden då var ett specifikt hot. Men den förhöjda nivån gäller än. Säpos generella terrorhot mot Sverige består av fyra delar:

  1. Terrorism från Al Qaida och liknande grupper i Afghanistan–Pakistan.
  2. Svenskar som genomgått terrorutbildning i Pakistan (sådana misstankar gjorde att före detta Guantanomfången Mehdi Ghezali med ressällskap greps i Pakistan hösten 2009).
  3. Svenskar som fått terrorutbildning i Somalia (två svensksomalier dömdes för stämpling till terrorbrott, självmordsbombning, till fyra års fängelse i onsdags).
  4. Terrorister från Nordafrika.

  Men självmordsbombaren på Bryggargatan passar inte in dessa fyra grupper som Säpo försöker övervaka. Han är från Mellanösten och har dolt sina planer väl, precis som Londonbombarna. Inte ens hans familj verkar ha vetat något utan fick beskedet: ”Jag åkte inte till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar. Jag åkte dit för jihad (heligt krig)”.

  Att Säpo inte verkar ha upptäckt honom väcker frågan om det finns fler dolda terrorister som kan slå till här. Det är oroande för oss vanliga medborgare – vi är ju de tilltänkta offren för sådan blind terror.

  Mikael Holmström är SvD:s säkerhetspolitiske reporter.
  mikael.holmstrom@svd.se

  Annons
  Annons
  X

  Bil som brunnit vid korsningen Olof Palmes gata/Drottninggatan.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 13

  Polisens avspärrningar efter bilexplosion.

  Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 2 av 13

  Explosion i centrala Stockholm.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN. Bild 3 av 13

  Polisens avspärrningar efter bilexplosion.

  Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 4 av 13

  En person har skadats, oklart hur allvarligt, i samband med en bilbrand korsningen mellan Drottninggatan Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

  Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 5 av 13

  En person har skadats, oklart hur allvarligt, i samband med en bilbrand korsningen mellan Drottninggatan Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

  Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 6 av 13

  Polisens avspärrningar efter bilexplosion.

  Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 7 av 13
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 8 av 13

  En person har skadats, oklart hur allvarligt, i samband med en bilbrand korsningen mellan Drottninggatan Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

  Foto: MARC FEMENIA / SCANPIX Bild 9 av 13

  Frv: internationelle åklagaren Thomas Lindstrand, Anders Thornberg från SÄPO, Kommenderingschef Erik Widstrand och polisens presstalesman Ulf Göranzon när polisen under söndagen höll pressträff med anledning av händelserna under lördagskvällen på Olof Palmes gata, resp Bryggargatan.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 10 av 13

  Bryggargatan i Stockholm på söndagsförmiddagen, där bombmannen sprängde sig till döds under lördagen.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 11 av 13

  Statsminister Frederik Reinfeldt anländer till presskonferensen i Rosenbad i Stockholm med anledning av sprängningarna i Stockholm i går.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 12 av 13

  Justitieminister Beatrice Ask svarade på pressens frågor vid Radiohuset under söndagen med anledning av bombdådet i Stockholm under lördagen.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 13 av 13
  Annons
  X
  Annons
  X