Annons

”Vi måste veta vad vi opererar in i folk”

Dagens kirurgi är kraftfullare och därför också farligare än tidigare och många människor opereras, skriver artikelförfattarna.
Dagens kirurgi är kraftfullare och därför också farligare än tidigare och många människor opereras, skriver artikelförfattarna. Foto: Bertil Ericson/TT

Många människor har implantat i kropparna. Men vi har inget fungerande system för att identifiera dåliga och farliga implantat. Därför bör ansvarig minister agera, skriver bland andra ortopeder.

Under strecket
Publicerad

En kvarts miljon svenskar får årligen kirurgiska implantat: tänder, silikon, skruvar, kärl, klaffar, plastnät och ledproteser. Det finns numera många miljoner implantat i det svenska folket.

Om vi behöver operera bort ett implantat, exempelvis vid sjukhussjuka, kan vi oftast från journal/röntgen se vilken modell det är så att vi kan ta fram rätt verktyg. Men det är svårt att snabbt analysera på gruppnivå, som vi gör vid smittsamma sjukdomar. För att identifiera dåliga och farliga implantat behövs information från stora grupper av patienter. De medicinska kvalitetsregistrens resultat kommer först efter flera år, och här saknas många uppgifter om implantatet. Uppgifterna förs dessutom in manuellt vilket är dyrt och dåligt.

Annons
Annons
Annons