Annons
X
Annons
X

”Vi måste utgå från hur verkligheten ser ut”

Moderaternas näringspolitiske talesperson Tomas Tobé menar att S inte ser verkligheten som den faktiskt är. Och kan man peka ut ungdomar som grupp går det också att peka ut andra grupper. ”Jag tror att det finns ett stöd för de politiker som lyfter upp de problem som är reella”, säger han.

Tomas Tobé.
Tomas Tobé. Foto: SCANPIX

Fredrik Reinfeldt tiger som muren efter måndagens uttalande om ”etniska svenskar mitt i livet”. SvD har vid ett par tillfällen sökt honom för att få en förklaring, men statsministern har inte velat kommentera saken ytterligare.

Inte heller integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vill säga något om den debatt som uppstått.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I stället får Moderaternas näringspolitiske talesperson Tomas Tobé stå för kommentarerna. Han säger till SvD att Fredrik Reinfeldt i sitt uttalande sökte lyfta problemet med att många utrikes födda i dag inte kommer inte på arbetsmarknaden.

  Annons
  X

  Reinfeldts svar kom som en reaktion på S-ledaren Stefan Löfven talat om massarbetslöshet. Att Moderaterna själva använde samma begrepp 2006 – då arbetslösheten var på ungefär samma nivå som nu – kommenterar Tobé så här:

  – Löfven talar om massarbetslöshet i Sverige. Men sanningen är att vi har en strukturell arbetslöshet.

  Exakt vad syftar du på när du talar om strukturell arbetslöshet?

  – När Stefan Löfven hävdar att vi har massarbetslöshet, då målar han upp en bild av att de allra flesta har stora problem att hitta ett arbete – det stämmer inte överens med verkligheten. Vi ser tydligt att det är ungdomar och utrikes födda som utmärker sig. Man kan även lägga till en tredje grupp, personer med funktionshinder som lever med en nedsatt arbetsförmåga.

  Tomas Tobé säger sig vara förvånad över att andra partier inte ens kan peka på ”det här samhällsproblemet”:

  – Stefan Löfven tyckte att Fredrik Reinfeldts uttalande var otäckt och provocerande, men han har själv flera gånger lyft upp ungdomsarbetslösheten som ett problem. Han har rätt i det. Jag tycker inte att han samtidigt pekar ut ungdomar som grupp på ett negativt sätt.

  – Vi måste ha en diskussion i Sverige som utgår från hur verkligheten ser ut.

  Kan du någonstans förstå kritiken?

  – Framför allt våra politiska motståndare är väldigt kritiska till detta. Det tycker jag tyder på att man inte verkar vilja se det här samhällsproblemet. Två tredjedelar av alla arbetslösa är unga eller utrikes födda. Det är klart att vi framöver måste inrikta politiken så att de bättre kommer in på arbetsmarknaden.

  Riskerar man inte att förstärka utanförskapet genom att så tydligt peka ut en särskild grupp?

  – Med det resonemanget kan man över huvud taget inte tala om att vi har hög ungdomsarbetslöshet i Sverige, för då pekar vi ut gruppen ungdomar. Jag tror inte på den typen av politik.

  – Jag tror att det finns ett stort stöd från svenska folket för de politiker som lyfter upp de problem som är reella, som är verkliga.

  En del av kritiken mot Fredrik Reinfeldts uttalande gör gällande att han genom sitt ordval kan tyckas vilja skjuta över skulden på den höga arbetslösheten på vissa grupper i samhället.

  Räknas inte all arbetslöshet lika mycket?

  – Vi är väl det parti mest i Sverige som talar om problemet med utanförskapet. Vi tycker det är viktigt att lyfta upp det som är det verkliga problemet. Men all arbetslöshet är alltid jobbig.

  LÄS MER:
  Faktakoll: Rött ljus för Reinfeldt

  LÄS OCKSÅ:
  ”Plötsligt känner jag mig mindre svensk”

  LÄS OCKSÅ:
  Reinfeldt kritiseras för uttalande

  Annons
  Annons
  X

  Tomas Tobé.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X