”Vi måste uppnå resultat för Afrika”

Trycket ökar nu på WTO att komma framåt med frihandelsförhandlingarna i Doharundan. WTO-chefen Roberto Azevêdo betonar att framsteg är ”särskilt viktiga för de fattigaste länderna” vid första ministermötet i Afrika i december. Men uppförsbacken är tvärbrant, konstaterades det på onsdagen.

Publicerad
Kenyas utrikes- och handelsminister Amina Mohamed och WTO-chefen Roberto Azevêdo.

Kenyas utrikes- och handelsminister Amina Mohamed och WTO-chefen Roberto Azevêdo.

Foto: Salvatore Di Nolfi/AP
Annons

GENÈVE. Det har gått ett och ett halvt år sedan Världshandelsorganisationen enades om Baliavtalet om förenklade handelsprocedurer, som uppges bli en vitamininjektion för världsekonomin och skapa upp till 21 miljoner jobb. Det var första multilaterala frihandelsavtalet i WTO:s historia, och optimismen var stor att även den insomnade Doharundan nu kunde väckas till liv. Men bara åtta av nödvändiga 107 länder har ratificerat Baliavtalet, och det lär dröja innan det träder i kraft. Inte heller har man kommit någonvart med Doharundan som legat i träda sedan 2008.

Denna påtagliga tröghet bekymrade många handelsdiplomater vid ett möte med WTO:s 161 medlemsländer på onsdagen i Genève. Ingen tror längre att man lyckas få ihop ett arbetsprogram för Doharundan till slutet av juli som planerat. Det talas nu snarare om att man kanske klarar det till WTO:s ministermöte i Nairobi i december. Det börjar även dryftas om att släppa multilaterala bjässeförhandlingar som Doha, och i stället satsa på plurilaterala förhandlingar mellan färre länder om färre förhandlingsområden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons