Annons

”Vi måste tillåta fler än åtta vid begravningar”

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ta inte bort möjligheten för sörjande att ta ett värdigt avsked. Det är inte rimligt med en begränsning på åtta personer vid begravningar, skriver Leif Eriksson, begravningsentreprenör.

Under strecket
Publicerad

Vi måste få fortsätta begrava våra döda och hitta en vettig lösning där nära och kära får vara med på ett eller annat sätt. Om vi inte strider för denna så betydelsefulla akt i dessa tider och att det i samhällets alla åtgärder måste finnas rim och reson kommer vi ha betydligt fler med psykisk ohälsa än redan väntat. Människor har behov av att få sörja och ta avsked, det får vi inte ta från dem. Gör vi det så anser jag att det är ett brott mänskliga rättigheter.

I alla kriser som drabbat vårt samhälle har man prioriterat att begrava de döda och att de avlidna och de sörjande får ett värdigt avslut. I dag får man inte sitta med sina sjuka anhöriga på sjukhus eller äldreboende om de har covid-19, inte heller ta avsked i kyrkan eller kapellet, eller vid en ceremoni ute om man är mer än fem personer. Åtta totalt, en präst, en kyrkvaktmästare och en från begravningsbyrån. Detta enligt regeringens förslag om maxtak på åtta personer för allmänna sammankomster från den 24 november.

Annons
Annons
Annons