Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erika Hallhagen: Vi måste ta itu med machoidealet

KRÖNIKA

**Att jag slutade kolla på **herrfotboll kan sammanfattas i att jag tröttnade på att reflexmässigt applådera fram män.

Kanske var det genusstudierna i litteratur, det där fempoängsavsnittet i en kurs som annars var maxad av manliga storverk, som fick mig att se helheten? Kanske var det då jag lade ihop alla år av ”kom igen, grabbar” när jag lirade knattefotboll med alla timmar som vi i basketdamlaget tvingades sälja Bingolotter för att finansiera herrarnas flygresor? Mäns ointresse av att ta del av kvinnliga erfarenheter hörde definitivt ihop med det kanske lite kategoriska beslutet, precis som idrottens mantra att sport och politik inte bör sammanblandas.

”En man dog – det var fotbollens fel” skriver Erik Niva i Aftonbladet efter helgens dödsmisshandel av en Djurgårdensupporter i Helsingborg. ”Nog nu, det räcker nu” konstaterar DN:s Johan Esk, SvD:s Anders Lindblad skriver ”Ett dråpslag för svensk fotboll” och Expressens Mathias Lühr riktar sig till landets politiker med frågan: ”Är ni på allvar förvånade?”.

Annons
X

När IFK Göteborgssupportern Tony Deogan misshandlades till döds av AIK-anhängare i Stockholm 2002 var rubrikerna snarlika. Ingen var förvånad, alla hade fått nog, och många förutspådde att det här var början till en förändring. Efter helgens onödiga våldsdåd har vi så facit på att ingenting har hänt, även om vi inte heller nu är förvånade, och alla ånyo kräver att något måste hända. Och så kommer historien att upprepa sig tills vi förstår att det här handlar om något mer än herrfotboll. Det handlar om att ta itu med de machoideal som fortfarande styr vårt samhälle.

**Journalisten Stephan Mendel-Enk **skrev 2004 en ypperlig handbok i ämnet. ”Med uppenbar känsla för stil” tar avstamp i hans intervjuer med några av männen i AIK:s ”Firman Boys”. Han konstaterar att supportrarna inte alls kan beskrivas som fotbollshatande enstöringar, i själva verket hade han intervjuat en oerhört brokig skara från alla samhällsklasser, där den enda gemensamma nämnaren var att de var män. Ganska direkt hittade han tydliga paralleller mellan Firmans ledord och de värderingar som han stött på i andra manliga sammanhang – i filmer, på tidningarnas sportredaktioner och i böcker. Värderingar som i allra högsta grad applåderas på fotbollsplanen: ”Stå pall”, ”Var lojal mot gruppen”, ”Offra dig för nåt större och viktigare än dig själv”, ”Förakta svaghet”.

**”Tänk om kvinnor **gick på gatorna med maskerade ansikten och slog sönder lite saker här och där bara för att vi hejar på en viss tjej som ska tävla i hästhoppning”, skrev avsändaren Anna i kommentarsfältet under Erik Nivas krönika i helgen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi skrattar lite åt tanken, men först om vi slutar göra det och tillskriver oss själva ansvar för att nå ett mer jämställt samhälle, kommer mäns våld att minska. Det görs inte i en handvändning, men det finns inget annat sätt. Att supportern som mördades omnämns som ”pappa” i en mängd artiklar är förhoppningsvis en antydan om att vi redan börjat resan.

  Erika Hallhagen är digital redaktör och kritiker i SvD.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X