Annons

Patrik Oksanen:Vi måste rusta oss mentalt mot Ryssland

I Ukraina har Ryssland blandat hård och mjuk makt för att försvaga landet och annektera Krimhalvön.
I Ukraina har Ryssland blandat hård och mjuk makt för att försvaga landet och annektera Krimhalvön. Foto: Henrik Montgomery / TT
Under strecket
Publicerad

Putins virtuella verklighet.

Foto: Mikhail Klimentyev / TT Bild 1 av 1

Påverkan av ett val behöver inte ske nära valdagen. När Rossija 1 ”rapporterade” att arabiska migranter begått en gruppvåldtäkt på den minderåriga flickan “Lisa”, med rysk-tysk bakgrund, var det en falsk nyhet. Men det hindrade inte ryska medier och tv att pumpa ut nyheten. Historien spreds därefter över världen på ”alternativa sajter”. Den ryska diasporan mobiliserades till ett antal gatuprotester. Till och med utrikesminister Sergej Lavrov kommenterade fallet.

Men hela händelsen var alltså påhittad. Förmodligen är fallet med “Lisa” det mest flagranta exemplet på öppen rysk påverkan. Det skedde i januari 2016, och det tyska valet följde hösten året därpå. Händelsen bidrog till att den ryska diasporan fördes in i det högerpopulistiska AfD-lägret, ett parti som i en framgångsvåg lyftes in i Förbundsdagen och som bidragit till svårigheterna att bilda en tysk regering.

Annons
Annons
Annons