Annons
Reportage

"Vi måste kunna skriva om Facebook"

Den som skriver samtidslitteratur måste kunna hantera sådant om i stort sett alla människor använder – smarta mobiltelefoner och sociala medier – tycker författaren Jack Hildén.
Den som skriver samtidslitteratur måste kunna hantera sådant om i stort sett alla människor använder – smarta mobiltelefoner och sociala medier – tycker författaren Jack Hildén. Foto: Adam Wrafter

Mobiltelefoner som tappas bort eller laddas ur. Handlingar som måste förpassas till 1980-talet för att slippa handskas med sociala medier. Varför har samtidslitteraturen så svårt att handskas med ny teknologi?

Under strecket
Publicerad

Författaren Sara Bergmark Elfgren använder sig gärna av de möjligheter som uppenbarar sig med ny teknologi, exempelvis för den som är olyckligt kär och ständig kan övervaka sitt kärleksobjekt.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Mitt ute i ingenstans tappar mobilen täckning - eller? Det blir allt svårare att på ett trovärdigt sätt förklara bort mobiltelefonerna ur handlingen.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 2

Noora sitter och pratar med de andra i tjejgänget när hon får ett textmeddelande av William, som vännen Vilde är kär i. För att kompisarna inte ska se håller Noora handen över mobilen. Men för oss visas texten i en ruta på tv-skärmen, så att vi får följa båda verkligheter parallellt: vännernas samtal och Nooras kamp för att dölja sina allt starkare känslor för William.

Den populära tv-serien ”Skam” har inte bara fått folk från hela världen att vilja lära sig norska, utan har också lyckats skildra modern teknologi och sociala medier på ett realistiskt sätt. Några av seriens bästa scener utspelas i det gränsland mellan fysisk och virtuell värld där många av oss i dag lever våra liv.

Annons
Annons
Annons