Annons

Vi måste höja oss över vårt sämre jag

FEGT SAMSPEL På nätet är det enkelt att ta till vita lögner och andra flyktvägar när sociala situationer blir jobbiga. ”Det undvikande beteendet i digitala kanaler tycks göra unga konflikträdda i den fysiska världen,” säger filosofidoktorn Shannon Vallor.

Publicerad
Stina Vickhoff, 24, studerande: ”Man skulle aldrig vara lika hatisk mot en person i den fysiska världen som på nätet. Jag tror att det krävs drastiska åtgärder för att vi ska börja bete oss bättre på nätet, tror att det alltid kommer att vara en skillnad på vårt moraliska beteende online och offline, både på gott och ont.”

Annie Axedin, 23, studerande: ”Det är mycket mer känslor på internet. Man vågar mer på internet, det är lättare att kontakta någon online. Man tänker inte efter lika mycket.”
Stina Vickhoff, 24, studerande: ”Man skulle aldrig vara lika hatisk mot en person i den fysiska världen som på nätet. Jag tror att det krävs drastiska åtgärder för att vi ska börja bete oss bättre på nätet, tror att det alltid kommer att vara en skillnad på vårt moraliska beteende online och offline, både på gott och ont.” Annie Axedin, 23, studerande: ”Det är mycket mer känslor på internet. Man vågar mer på internet, det är lättare att kontakta någon online. Man tänker inte efter lika mycket.” Foto: Lars Pehrson

Du vet hur det är. Du borde städa, tvätta eller ha ett inkännande samtal med en närstående. Du borde kanske lösa en uppgift – laga den läckande vattenkranen eller läsa dina läxor. Men i stället sitter du och tittar på filmklipp och scrollar ned i olika informationsflöden medan ångesten växer. Din vän skriver ett chattmeddelande till dig. Du orkar inte svara.

Stina Vickhoff, 24, studerande: ”Man skulle aldrig vara lika hatisk mot en person i den fysiska världen som på nätet. Jag tror att det krävs drastiska åtgärder för att vi ska börja bete oss bättre på nätet, tror att det alltid kommer att vara en skillnad på vårt moraliska beteende online och offline, både på gott och ont.” Annie Axedin, 23, studerande: ”Det är mycket mer känslor på internet. Man vågar mer på internet, det är lättare att kontakta någon online. Man tänker inte efter lika mycket.”

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 5

Björn Öste, 55, entreprenör: ”Hur många gånger har jag inte slängt iväg ett överdrivet upprört mejl och ångrat mig direkt? Nu skriver jag mejlet, men skickar det inte. Förhoppningsvis kommer den nya generationen att ha en helt annan insikt.”

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 5

Amanda Vallin, 22, studerande: ”Det är ett helt annat klimat när man interagerar med människor på nätet än ansikte mot ansikte. Det är sämre för att det kan bli mycket hårdare, grövre. Samtidigt är det lättare att framföra sina åsikter som man kanske inte annars skulle våga. Det är ju både positivt och negativt.”

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 5

Linde Lindqvist, 28, doktorand: ”Om du tittar på alla övergrepp som skett på nätet – det är något slags distans, att man är skyddad bakom en skärm, en avatar. Jag tror fysiska relationer kommer att bli än viktigare i framtiden.”

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 5

Petra Haraldson, 47, musiker: ”Ögonkontakt, kroppsspråk och reaktioner försvinner i den digitala kontakten. Jag tror att det gör att man beter sig mer omoraliskt online. Men det finns en kraft som kämpar för att det ska förändras till det bättre.”

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons