Annons

”Vi måste få njuta av sex utan skam”

Feminismen som ideologi har fått ett starkt genomslag i Sverige. Men feminismen är inte EN ideologi. Varianterna är otaliga. I en serie artiklar ska ni få möta starka kvinnor från olika länder som är feminister. Men de är också muslimer. Och deras kritiker finns både bland landsmän - och bland västerländska feminister. Först ut är Soumaya Naamane-Guessous, som kämpar för marockanska kvinnors rätt till ett gott kärleksliv, inom islams ramar.

Under strecket
Publicerad

Kvinnor måste också få känna rätten att njuta sexuellt. Det skriver Soumaya Naamane-Guessous i sin bok Au-delà de toute pudeur (ung. Bortom all blygsel) om marockanska kvinnors sexliv som har blivit Marockos största bästsäljare genom tiderna. - Det jag försöker säga är att islam rekommenderar njutning, naturligtvis inom äktenskapet. Islam talar inte heller om måttlighet, tvärtom. Profeten säger till exempel att de mest föraktliga männen är de som kastar sig över sina kvinnor utan förspel. Sociologiprofessorn Soumaya Naamane-Guessous hänvisar till både uråldrig arabisk erotologi och modern forskning när hon diskuterar kvinnans rätt till njutning, sex före och under äktenskapet, Koranens syn på sexualiteten, vikten av att vara oskuld när man gifter sig. Visst blev boken ”Au-delà de toute pudeur” omdebatterad, men också oväntat väl mottagen, när den kom för fjorton år sedan. Den är ännu inte översatt till svenska, men väl till ett antal andra språk.

Soumaya Naamane-Guessous hoppas att hennes böcker kan hjälpa män och kvinnor till en givande dialog som ger bättre kärleksförhållanden för båda parter och färre skuldkänslor hos kvinnor. Hon betonar att hon talar om kvinnan i Marocko, inte den muslimska eller arabiska kvinnan i största allmänhet. Hennes syften är att ifrågasätta fördomar och föråldrade traditioner. Hon vill förbättra äktenskapen - för hon tror på äktenskapet som stabil bas i samhället. Att hon är förankrad i sin tro på islam och att hon försvarar familjen skyddar henne i viss mån från kritik från konservativt håll. Mer radikala feminister hade nog sett att hon i högre grad vågade ifrågasätta islam. Soumaya Naamane-Guessous föreläste i Stockholm i början på sommaren och jag träffade henne på Kulturhuset några timmar före. - Att min bok kunde bli en bästsäljare är mycket förvånande i ett land som är så kyskt. Sex är tabu i Marocko.

Annons
Annons
Annons