Annons
X
Annons
X

”Vi måste berätta om näthatet”

De grova hoten och hatet på nätet breder ut sig och slår mot både kända och okända. Nu gör tolv kvinnor gemensam sak och bryter tystnaden i Uppdrag gransknings uppmärksammade film. ”Vi måste våga prata om det och ta tillbaka kontrollen”, säger Jenny Alversjö, nyhetsuppläsare på TV4, till SvD.

Jenny Alversjö, nyhetsuppläsare på TV4.
Jenny Alversjö, nyhetsuppläsare på TV4. Foto: DANIEL OHLSSON/TV4

**
”Nu är tiden
**
inne. Det är nu vi ska mötas och ha sex. Jag kommer vänta på dig utanför tv-huset. Säger du nej så väntar kroppsstyckning, sen ska jag hänga upp alla delar i köttkrokar. Efter det kommer jag steka dina bröst i smör. Mm, det ska bli gott.”

Jenny Alversjö har tagit emot dödshot och kallats ”Sveriges absolut fulaste kvinna” av anonyma näthatare. Nu läser hon själv upp hoten i SVT:s Uppdrag gransknings
film som publicerades på Youtube i går och hade vid 16-tiden på onsdagen klickats över 188 000 gånger – redan innan programmet sänds i sin helhet i kväll 20.00.

– Jag har fått ta emot fruktansvärda hot och kan dela upp mitt liv i tiden före och efter hoten. Hela ens värld rasar men rådet från säkerhetshåll har alltid varit att vara tyst och jobba på. Men locket-på-metoden är ingen bra metod om man vill få till en förändring, säger Alversjö till SvD.

Annons
X

Som nyhetsuppläsare på TV4 News har hon en hel säkerhetsavdelning i ryggen som hanterar alla anonyma hot. Men så är inte fallet för alla utsatta. Även helt okända privatpersoner drabbas av det grova näthatet.

Julia, 21, skrev ett inlägg i H & M:s kommentarsfält på Facebook där hon kritiserade att klädjätten låtit trycka upp en t-shirt med den sexualbrottsdömde rapparen Tupac på. Det utlöste en massiv hatflod där den ena kommentaren var värre än den andra. Julia skulle både stenas, våldtas och hängas, visar
Uppdrag Gransknings genomgång av de tusentals kommentarerna.

Hon anmälde mordhoten men ärendet lades snabbt ner. Nu
erkänner polisen att de gjort fel och utredet fallet på nytt, som misstänkt olaga hot.

– Jag har följt näthatet i flera år och ändå kändes det avgrundsdjupt när vi började plöja igenom de här kommentarerna. Det här var en så trivial sak, det handlade om en tröja, inte om integrationspolitik eller jämställdhet, säger Nicke Nordmark, en av reportrarna bakom granskningen.

– Näthatet är könsbundet och handlar om att kvinnorna ska våldtas, tryckas ner och kränkas. Ett par av de här iskalla mordhoten berörde mig verkligen. Hade jag fått ett sånt hade jag blivit livrädd, säger Nordmark.

Men det har han inte. Han har jobbat på Uppdrag Granskning sedan 2001 utan att få ett enda hot, inte ens en nedlåtande kommentar om sitt utseende - sådana som haglar in till många kvinnor i offentligheten.

Tolv av dem – journalister, skådespelare, programledare och skribenter – delar nu med sig av ett urval av alla hotfulla mejl.

– Det är hög tid att vi sluter upp tillsammans och säger ifrån. Det drabbar inte bara oss utan även fullkomligt okända kvinnor och för dem är det kanske inte lika lätt att få uppmärksamhet, säger radioprataren Titti Schultz.

Ämnet har visat sig vara brännhett. Hashtaggen
#mänsnäthat är den mest omtalade på Twitter i dag och filmen sprids snabbt på Facebook och bloggar. Både Jenny Alversjö och Titti Schultz har fått mycket positiv respons på sitt deltagande.

– Över en natt förbyttes näthatet till nätkärlek. Det rasslar till i min inbox från folk som tackar för att jag delar med mig och jag hoppas att vi nu får till en debatt om den här problematiken. Vi kommer aldrig kunna stoppa näthatet men vi måste berätta för att visa andra att de inte är ensamma, säger Alversjö.

Men responsen har inte bara varit positiv. Uppdrag Granskning var tvungen att
stänga kommentarsfältet till Youtubefilmen, på grund av alla nya hot- och hatinlägg mot kvinnorna i filmen och mot kvinnor i allmänhet.

Kvinnorna läser själva ur hotbreven svd.se
Annons
Annons
X

Jenny Alversjö, nyhetsuppläsare på TV4.

Foto: DANIEL OHLSSON/TV4 Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X