Annons

Vi måste bejaka möjlighet till nya grödor

En av världens viktigaste utmaningar är att utveckla nya grödor som gör fattiga människor mättare. Det tragiska är dock att matdebatten i allt större grad präglas av vidskepelse och irrationalism. Vi måste bejaka handel och ny teknik, som exempelvis genmodifierade grödor. Det skriver centerpartisterna Staffan Danielsson och Magnus Andersson.

Publicerad

I vår del av världen oroar vi oss för högre räntor och fallande sysselsättning. Samtidigt svälter en miljard människor på jorden. Det är fler än alla människor i Nordamerika och EU tillsammans. För att hjälpa dem till ett drägligt liv måste vi öka den globala matproduktionen. Lyckligtvis är detta fullt möjligt med rätt teknik och metoder.

Det tragiska är att matdebatten i allt större grad präglas av vidskepelse och irrationalism. Många inom exempelvis Miljöpartiet och miljörörelsen gör sitt yttersta för att vi ska vända ryggen åt teknikutvecklingen och förnuftet. De målar upp fruktansvärda skräckscenarier. De hatar förbehållslöst bekämpningsmedel och genmodifierade grödor (GMO) och älskar utan reflektion ekologiskt, småskaligt och närproducerat.

Annons
Annons
Annons