Annons
X
Annons
X

Vi lämnar tillbaka femhundringen

Idag lämnar vi över en symbolisk femhundralapp till Fredrik Reinfeldt och alliansen. Vi säger tack men nej tack. Det räcker nu. Vi tänker inte sälja ut våra barn och barnbarns framtid för femhundra spänn, skriver Jakop Dalunde och Maria Ferm, Grön Ungdom.

MARIA FERM, språkrör och JAKOP DALUNDE 
språkrör Grön Ungdom lämnar tillbaka en symbolisk femhundring till alliansen i dag.
MARIA FERM, språkrör och JAKOP DALUNDE språkrör Grön Ungdom lämnar tillbaka en symbolisk femhundring till alliansen i dag. Foto: GRÖN UNGDOM / SCANPIX

Fredrik Reinfeldt har förminskat valrörelsen till att handla om några fler hundralappar i plånboken när den borde handla om mänsklighetens överlevnad, om vår gemensamma välfärd, eller om vilket samhälle vi vill leva i om tio, tjugo eller femtio år.

Mänskligheten står inför en av sina största utmaningar någonsin. De kommande tio åren måste vi påbörja en gigantisk omställning av hela samhället, vi måste bryta oljeberoendet nu om vi ska ha någon chans.

Annars är det kört.

Annons
X

Fredrik Reinfeldt och alliansen vet att de har allt att förlora på att prata klimat och miljö. De vill till varje pris undvika att prata om dessa frågor.

Fredrik Reinfeldt och alliansen går nämligen till val på att INTE hejda klimatförändringarna.

De går till val på att INTE göra det dyrare att smutsa ner.

De går till val på att INTE bygga höghastighetståg. Att INTE öka klimatbiståndet till fattiga länder. Att INTE sätta ett mål som gör att vi kan hejda en klimatkatastrof.

De går till val på att INTE rädda planeten.

Med en rödgrön regering kommer de flesta att få en mindre skattesänkning jämfört med alliansen. Det är sant.

Men människor kommer ges möjlighet att transporteras snabbt genom landet utan att samtidigt förstöra klimatet, genom att åka höghastighetståg.

Människor får möjlighet att åka bil inte bara i år och nästa år utan om tio eller tjugo år, när vi storsatsar på förnybara bränslen.

Med en rödgrön regering ger vi människor möjligheten att leva i ett samhälle där vi tar hand om varandra, där du får stöd om du är sjuk, där du får a-kassa om du förlorar jobbet, där dina barn får gå i världens bästa skola och där de äldre behandlas värdigt.

Är klimatet värt femhundra spänn? Är en värdig skola och sjukvård värd femhundra spänn?

Ska du säga till dina barn och barnbarn att du sålde ut vår gemensamma framtid för femhundra spänn?

För oss är svaret självklart. Vi vill leva i ett långsiktigt hållbart samhälle där vi tar hand om varandra.

Därför lämnar vi tillbaka femhundringen.

JAKOP DALUNDE

språkrör Grön Ungdom

MARIA FERM

språkrör Grön Ungdom

Annons
Annons
X

MARIA FERM, språkrör och JAKOP DALUNDE språkrör Grön Ungdom lämnar tillbaka en symbolisk femhundring till alliansen i dag.

Foto: GRÖN UNGDOM / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X