X
Annons
X
Chatarina Larsson.
Chatarina Larsson. Foto: Tomas Oneborg

”Vi kvinnor hittar inte på saker för att hämnas”

Långläsning

I flera år var skådespelaren Chatarina Larsson, 71, förföljd och sexuellt trakasserad av en kollega på Stockholms Stadsteater. Först med uppropet #tystnadtagning kände hon att hon blev trodd.

– Från den totala tystnaden och ensamheten talar vi nu om det som händer, säger hon efter 49 år i branschen.

Måndagen den 30 oktober 2017. En laddad stämning vibrerar i Orionteaterns salong. Ytterligare nio dagar återstår innan uppropet #tystnadtagning ska brisera, det vrål som kom att eka av decenniers nedtystade övergrepp inom teater- och filmvärlden.

Men just denna kväll är det ännu så länge bara ett branschmöte, i regi av ABF och Orionteatern, med representanter från bland annat Teaterförbundet och Konserthuset i panelen.

Chatarina Larsson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 5

Under flera år på 70-talet, precis i början av sin karriär, blev Chatarina Larsson sexuellt trakasserad av en kollega på Stockholms stadsteater.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 5

”Jag tror att det var därför jag blev så berörd. När minnet av hur hemskt detta var – att vara så förföljd och så rädd – vällde upp.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 5

”Var man arg så fick man höra att: ’Jaha, är du i klimakteriet? Har du mens? Eller om det sades något dumt: Har du ingen humor?’”

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 5

”Fram till Metoo trodde jag i min naivitet att jag var ganska ensam om att vara utsatt.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X