Annons

Vi kräver ursprungsmärkning på allt kött

Så gott som alla konsumenter vill veta var köttet kommer ifrån. Ursprungsmärkning på allt kött i både butik och på restaurang borde vara obligatorisk, skriver Louise Ekström på Sveriges Konsumenter.

Under strecket
Publicerad

I SvD kan man på torsdagen läsa att tiotusentals grisar kläms samman i små utrymmen. Enligt boken Döden i grytan ger denna stordrift upphov till smittorisker som sjukhussjukan, vinterkräksjukan och bakterierna kan bli resistenta mot antibiotika. Om allt kött skulle ursprungsmärkas skulle vi kunna minska risken för dessa sjukdomar. Konsumenter skulle lättare kunna urskilja var köttet kommer ifrån och på så sätt undvika bidra till storindustrins misshandel av grisar.

I artikeln kan man läsa att importen av fläskkött från Polen har de senaste åtta åren ökat från 3 till 1150 ton kött. Och att 80 procent av det kött som används i storkök och på restauranger är importerat kött. Även kött från Finland har under samma tid ökat åtta gånger.

Annons
Annons
Annons