Annons

”Vi kommer att behöva mer el – och mer kärnkraft”

Oskarshamn 3 togs i kommersiell drift 1985 och har moderniserats för att kunna drivas vidare efter 2020. Oskarshamn 1 och 2 är däremot stängda.
Oskarshamn 3 togs i kommersiell drift 1985 och har moderniserats för att kunna drivas vidare efter 2020. Oskarshamn 1 och 2 är däremot stängda. Foto: Adam Ihse/TT

På en rättvis energimarknad är kärnkraften konkurrenskraftig. De ökande behoven av el gör det helt uppenbart att vi kommer att behöva alla former av fossilfri el framöver – inte minst kärnkraft, skriver debattörer.

Under strecket
Publicerad

För över 50 år sedan fattade dåtidens svenska politiker ett mycket modigt och framsynt beslut. Sverige valde att satsa på kärnkraft istället för att bygga ut fossilbaserad elproduktion. Det var inte alls självklart att Sverige skulle välja kärnkraft. Många andra länder valde fossilspåret. Tack vare kärnkraften och vattenkraften kan vi idag dra nytta av stabil elförsörjning och ren natur. Vi har dessutom bland Europas lägsta elpriser.

Genom vår kärnkraft har vi minskat koldioxidutsläppen med miljontals ton jämfört med om vi hade satsat på fossilbaserad elproduktion. Svensk industri har haft tillgång till pålitlig, konkurrenskraftig och utsläppsfri el som har gynnat vår ekonomiska utveckling. Av samma skäl har företag som Facebook, Microsoft och Amazon valt att placera sina högförbrukande datacenter i just Sverige. Sådana val är inte längre självklara när vårt land hotas av elbrist och höga elpriser framöver.

Annons
Annons
Annons