Annons

Vi kan lagstifta bort fattigdomen – låt Storbritannien visa vägen

I dag är det många gånger rent olönsamt att gå från socialbidrag till arbete. Samtidigt leder en övergång från bidrag till arbete bland föräldrarna inte bara till ekonomiska utan också sociala förbättringar för barnen. I en ny rapport från Timbro visas hur Storbritannien kan stå som inspiration till att faktiskt lagstifta bort fattigdomen, skriver Eva Cooper och Nima Sanandaji.

Under strecket
Publicerad

”Den mest fundamentala och radikala förändringen av bidragssystemet sen det infördes”. Det säger den brittiske premiärministern David Cameron angående ett aktuellt reformförslag i Storbritannien. Förslaget innebär enligt premiärministern att arbete äntligen börjar löna sig för en del av de fattigaste i vårt samhälle. Kanske är det dags för Fredrik Reinfeldt att tänka i samma banor, och täppa till det stora hålet i den svenska arbetslinjen?

Den brittiska regeringen har ställt sig en enkel fråga: lönar det sig att gå från socialbidrag till arbete? Svaret är inte nödvändigtvis ja. Som det är nu minskar bidraget i takt med att arbetsinkomsten ökar. Först när socialbidragstagarens arbetsinkomst når en viss nivå börjar arbete löna sig; innan dess är incitamentet lika med noll.

Annons
Annons
Annons