Annons

Vi kan inte låta bli att söka meningen

Letar vi efter meningen i livet helt enkelt för att våra hjärnor är konstruerade på det viset? Eller finns det en högre makt som har ett syfte med skapelsen? Filosofer och religiösa företrädare är i alla fall överens på en punkt – det är inte så dumt att fundera över livets mening.

Under strecket
Publicerad

Katarina Franzén, försäljare av Situation Stockholm: – Meningen med mitt liv är att jag ska känna mig lugn och trygg och att min dotter ska må bra. Vad är viktigast i livet? Det är min trygghet och att jag har min dotter, otroligt goda vänner och så har jag min pojkvän. Det materiella det kommer och går, men kärleken består. Jag behöver inte ha en sjurummare på Strandvägen, bara jag känner trygghet.

Foto: INGVAR KARMHED

Solveig Sundqvist, pensionär: – Det är våra barn och barnbarn och barnbarnsbarn. Det är livet för oss. Jag tycker att det är den stora meningen för det är en sådan glädje. Inget kan överträffa det. Erik Sundkvist, pensionär: – Jag håller med. Och att träffa en snygg tjej som man har hållit ihop med i 55 bast, det är väl härligt?

Foto: INGVAR KARMHED

Zinat Pirzadeh, komiker, skådespelare och författare: – För mig har meningen med livet varit att överleva. Det är ett privilegium att kunna ägna sig åt det själsliga. Jag ser det som en lyx till och med att ha ångest. Människor som jag, som har levt under krig, flykt och utvisningshot, har inte råd att tänka på sådana saker. Mitt kall är att upplysa om kvinnornas situation i Iran. Jag hoppas att meningen med livet ska vara att vi kan finnas för varandra.

Foto: FELIPE MORALES

Othman Al Tawalbeh, imam och projektledare: – Gud har inte skapat människan för nöjes skull, hon skapades och fick som uppdrag att vara en ställföreträdare på jorden tillsammans med sina medmänniskor. Alla människor skapades jämlika av Gud oavsett kön, religion, hudfärg eller etnicitet, den viktigaste uppgiften som man fick av Gud var att lära känna andra människor för att kunna leva i frid och fred tillsammans på jorden.

Foto: PRIVAT

Rebecka Danielsson, 17 år : – Jag skulle väl säga vänner. Att ha drömmar och att försöka få dem att gå i uppfyllelse. Sen familjen såklart. Och äventyr. Nathalie Wahlberg, 19 år: – Vänner betyder mycket, och familj. Och drömmar måste man få ha, tänk så tråkigt det skulle vara annars.

Foto: INGVAR KARMHED

PC Jersild, författare: – Mening med livet är en skepparhistoria.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Susanne Hedlund, festival­producent: – Det största är nog att leva i nuet. Alla är vi på väg någonstans och planerar saker. Nej, var i nuet. Det kommer aldrig tillbaka.

Foto: INGVAR KARMHED

Martin Boström, systemutvecklare: –  Barn. Goda vänner. Roliga aktiviteter som att vandra i skogen och skidåkning. Arbete ger också mening.

Foto: INGVAR KARMHED

Antje Jackelén, biskop i Lunds stift: – Livets mening är det som överrumplar mig ibland i ögonblickets sköna enkelhet i det vardagliga. Men det är också kamp och ansvar i att leva nära Gud, nära varandra, nära naturen, nära historien och framtiden, nära den jag håller på att bli.

Foto: S-Å JÖNSSON/SCANPIX
Foto: MATT SAYLES/AP PHOTO

När vi får den vi älskar känns det som att det var meningen att vi skulle mötas. Om den vi älskar väljer en annan ser vi en mening i det med. Får vi drömjobbet var det meningen att vi skulle ha det och får vi höra att vi inte längre duger för den tjänst vi har så finner vi en mening med det också.

Peter Gärdenfors, filosof och professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, menar att vi människor helt enkelt inte kan låta bli att försöka hitta mening.

Annons
Annons
Annons