Annons

Tove Lifvendahl:Vi kan inte göra om 2015

Edirne, Turkiet, under lördagen. Människor väntar vid gränsen mot Grekland.
Edirne, Turkiet, under lördagen. Människor väntar vid gränsen mot Grekland. Foto: Nazim Serhat Firat / TT

Sverige kan inte åka berg- och dalbana med invånare och migranter igen. Regeringen behöver vidta åtgärder för att det inte ska bli 2015 igen.

Under strecket
Publicerad

Under lördagen kom beskedet att Turkiet öppnar gränsen mot Europa för flyktingar och migranter. Man uppgav att 18 000 människor har sökt sig till gränsområdet, och att antalet förväntades växa till 30 000 under lördagen. På andra sidan mötte grekisk gränspolis och sköt med tårgas, vilket fick somliga migranter att svara med att kasta sten, enligt nyhetsbyrån AFP. Även från Bulgarien uppgavs att man har 1 000 soldater i beredskap att skicka för att bevaka sin gräns mot Turkiet.

Det här är en lika väntad som sorglig situation. Trycket har ökat. Under hösten rapporterades om att striderna i norra Syrien drivit ytterligare över 300 000 människor på flykt. Trots att nästan lika många syrier återvände hem under 2018, så är de flesta kvar i Turkiet. Enligt Läkare Utan Gränser bor de i områden i och kring flera städer och är i behov av medicinsk vård, psykologhjälp och socialt stöd.

Annons
Annons
Annons