Annons
X
Annons
X

”Vi kan inte föreställa oss en värld där vi inte finns”

Maldivernas högsta punkt ligger bara 1,8 meter över havsytan. Än så länge. Med stigande havsnivå är ö-riket hotat av klimatförändringarna. Men landets president är övertygad om att det är möjligt att kämpa emot.

[object Object]
Maldivernas president Mohamed Nasheed, som kommer att tilldelas Anna Lindh-priset, intervjuas i Stockholm på måndagen. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Mohammed Nasheed har varit fängslad och torterats för sin politiska kamp på Maldiverna. Under en period tvingades han lämna landet. Men när Maldivierna i oktober i fjol för första gången själva fick välja ledare var han tillbaka och fick 54 procent av rösterna. Trots ett dramatiskt läge valde den sittande presidenten sedan 30 år att stiga åt sidan och maktskiftet blev fredligt.

42-årige presidenten Mohammed Nasheed är övertygad om att demokratin är avgörande för möjligheten att arbeta för miljön. Just det dubbla engagemanget är motiveringen till att Mohammed Nasheed i år får Anna Lindh-priset, och han besöker Stockholm för att ta emot priset på tisdagen.

Om forskarnas prognoser slår in kommer havsnivå att stiga mellan en och åtta meter inom hundra år. Det skulle dränka Maldivernas 1200 flacka korallöar. Ungefär 200 av dem är bebodda. Därutöver finns ett hundratal särskilda hotellöar för turister. Främsta inkomsterna är från turism och fiske.

Annons
X

– För oss är hotet påtagligt. Havsytan stiger och vi har ingen anledning att ifrågasätta forskarna. Vi har 20 öar där människor redan har blivit tvungna att flytta, säger Mohammed Nasheed.

Även om läget är dramatiskt och det har gjorts politiska utspel om att köpa mark på annat håll i världen, finns i nuläget ingen plan på att flytta människor från Maldiverna.

– Vi har en 2000-årig historia. Vi kan inte föreställa oss en värld där vi inte finns. För oss är Maldiverna världens centrum.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Redan under flodvågskatastrofen drabbades Maldiverna hårt när nästan hela öriket tillfälligt hamnade under havsytan. Följderna blev dock mindre allvarliga än på andra håll tack vare att korallreven kring öarna dämpade flodvågorna. Mohammed Nasheed pekar också på att det är viktigt att ta reda på mer om hur havet påverkas av de smältande isarna. Om temperaturen i havet förändras påverkas också korallerna och fiskarna.

  På frågan om de små önationerna tillsammans driver några specifika krav inför Köpenhamnsmötet i december deklarerar han att förväntningarna måste vara realistiska:

  –Vi tror inte det går att lösa klimatfrågan denna vinter. Men det avgörande är att få med stora utsläppsländer i diskussionen som USA, Indien, Kina och Brasilien. Vi måste hitta en modell där de tar ett större ansvar för utvecklingen.

  Han anser också att Kyoto-protokollet är problematiskt eftersom det är en lista på vad vi
  inte kan göra, vilket Mohammed Nasheed vill förändra till en lista på vad vi
  kan göra. Han är positiv till att skapa fonder för att bygga ut alternativa elkällor.

  För att bli ett internationellt föredöma i klimatfrågan, deklarerade Nasheed i mars i år att Maldiverna inom tio år helt ska ha upphört att släppa ut växthusgaser. Istället ska investeringar göras i sol- och vindkraft.

  Är det inte en paradox att turisterna måste flyga, ofta långt, för att ta sig till Maldiverna?

  – Då är det åtminstone miljövänligt när turisterna vistas hos oss. Det är i varje fall bättre än att resa till ett land utan några som helst ambitioner när det gäller miljön. Dessutom måste vi investera i infrastruktur och då är det bättre att försöka välja en miljövänlig väg.

  Annons
  Annons
  X

  Maldivernas president Mohamed Nasheed, som kommer att tilldelas Anna Lindh-priset, intervjuas i Stockholm på måndagen.

  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X