Vi kan inte blunda för ryska upprustningen

Försvarsmakten i hela den ryska federationen rustas nu upp. Men den svenska regeringen är snabb att slå fast att något hot inte föreligger, skriver socialdemokraterna Peter Hultqvist, Urban Ahlin och Åsa Lindestam.

Under strecket
Publicerad

Övning inför firandet av segerdagen på Röda torget, den 7 maj i år.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP
Annons

Utrikesminister Carl Bildt (M), försvarsminister Karin Enström (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uttalar sig om att det inte föreligger något militärt hot från Rysslands sida. Men hur ser de på Rysslands militära förmågelyft? Det är ett faktum och kommer att fortsätta under de kommande åren. Såväl armé, marin som flygstridskrafter får en bättre prestanda, räckvidd och kapacitet. I den finska säkerhetspolitiska rapporten 2012 konstateras att denna utveckling påverkar den finska säkerhetsmiljön och närområdet.

Den ryska statsledningen har en mycket medveten och stark vilja att förbättra den ryska försvarsmaktens förmåga. Fram till 2020 ska 70 procent av allt materiel förnyas. Hela 4260 miljarder svenska kronor satsas på detta projekt. En omfattande militärreform som tydligt förbättrar kapaciteten genomförs. I sin tur resulterar detta i ett aktivare övnings- och underrättelsemönster. Vi märker av det i Östersjöområdet. Övningen med det ryska bombflyget i påskas är ett exempel.

Annons
Annons
Annons