Vi kan inte bara stirra på antal arbetstimmar

Människor har olika prioriteringar när det gäller yrkesliv, engagemang och familj. Därför blir det ett problem om politiken enbart fokuserar på att öka antalet arbetade timmar. Det bör snarare vara möjligt att låta människor lägga mer tid på sina små barn och arbeta mer senare i livet, skriver Anders Sellström (KD).

Under strecket
Publicerad
Annons

Arbete är en del av livet men det är inte hela livet. Det totala arbetade timmarna i ett land är det som summerar till vårt gemensamma välfärdsutrymme. Att uppmuntra människor att arbeta längre är bra men vi måste också ha respekt för dem som inte väljer att maximera sitt arbetskraftsutbud i livets alla skeenden.

Därför är det viktigt att vi förbättrar möjligheterna för att fortsätta arbeta högre upp i åldrarna. Lika självklart borde det vara att möjliggöra för människor att exempelvis lägga mer tid på att ta hand om sina barn när de är små för att därefter arbeta mer senare i livet. Det är dags att vi återupprättar det personliga ansvaret och ger människor möjlighet att göra egna prioriteringar istället för att vi politiker ska prioritera åt dem. Att varje val vi dagligen gör även påverkar vår ekonomi på kort eller lång sikt har var och en att svara för.

Annons
Annons
Annons