Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Vi kan bara se på och förfasas

Abu Nazir är skjuten. USA:s vicepresident är visserligen död, men den blåslagna agenten Carrie Mathisons instinkter ser ändå ut att ha lett henne och CIA rätt: till kongressledamoten och förre marinkårssoldaten Nicholas Brody, som var nyckeln till terroristorganisationen. Men Abu Nazirs nätverk vill inte dö. Terrorn fortsätter mitt ibland oss.

På tisdagen visade SVT avslutningsavsnittet av amerikanska tv-bolaget Showtimes mångfaldigt prisbelönta dramaserie
Homeland, säsong 2. Avsnittet lockade 375000 tittare, och kunde man döma av utropen i sociala medier så jobbar alla med politik eller media. Inte sedan
Vita huset har amerikansk politik fängslat så.

Personkemin mellan Claire Danes labila CIA-agent och Damian Lewis mystiske marinkårsveteran
är explosiv. Det är dock annat som lockar fram analyser från sakkunniga inom den amerikanska säkerhetsapparaten, vilken visar sig rymma många hängivna tittare. I
Foreign Affairs skriver Richard A Falkenrath, tidigare kontraterrorismchef vid polisen i New York och rådgivare till president George W Bush, att serien förvisso avviker från verkligheten men ändå fångar angelägna frågeställningar, som till exempel den om utomrättsliga avrättningar. I
Foreign Policy instämmer Bruce Hoffman, terrorism-forskningsledare vid Georgetown med bakgrund inom CIA, att serien är djupt irriterande för alla med någon som helst insikt i den faktiska verksamheten, men att den ändå är värdefull för att den beskriver hängivenheten i kontraterrorismarbetet.

Annons
X

Även i Sverige har serien något att säga.

Ett omtalat fall just nu gäller två svensksomalier som sitter fängslade i New York i väntan på rättegång. De lämnade Sverige för att gå med i den somaliska terroriströrelsen al-Shabaab, och greps några år senare i grannlandet Djibouti, där myndigheterna beslöt att lämna ut männen till USA och inte till Sverige.

Såvitt känt har männen inte begått några terrordåd vare sig i Djibouti, USA eller Sverige. Och trots att båda två har nämnts i en svensk förundersökning om terrorbrott, så tycks den samlade bedömningen idag vara att ingen av dem skulle kunna åtalas i svensk rätt. Utredningen anförde förvisso att den ene var i färd med att begå ett självmordsattentat, men det blev bevisligen inte av. Samme man förefaller ha deltagit i al-Shabaabs enda svenskspråkiga propagandafilm och där uppmanat till mord på Lars Vilks, men det eventuella brottet bedöms vara preskriberat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ändå fraktas de runt halva jordklotet och åtalas i USA. Det framstår naturligtvis som mycket märkligt för de flesta.

  Men som Homeland illustrerar så är krig inte längre något som primärt förs mellan nationalstater. Den globala ickestatliga organisationen al-Qaida (som al-Shabaab officiellt är en del av) bedriver krig över hela världen mot USA, och USA bemöter kriget på varje arena där det är möjligt, och tänjer juridiken där det anses behövas. En medlem i al-Qaida kan numera räkna med att bli gripen var som helst på jorden – om han inte blir dödad i en drönarattack, förstås.

  Stater som har terrorn i närområdet har inte alltid så mycket att invända. För Djibouti är det bekvämare att utvisa Shabaabmedlemmarna till garanterat fängelse än till ett Sverige som inte kan göra något för att hindra männen från att återvända till Afrikas horn. Om Sverige hade kriminaliserat medlemskap i terroristorganisationer kanske Djibouti hade sett annorlunda på saken.

  Men Sverige har valt att avhända sig det verktyget. Och därför blir det precis som med Homeland. Vi kan bara sitta och titta på, och förfasas.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X