Annons
X
Annons
X

”Vi kämpar för bra villkor för alla anställda”

Vårdföretagarna kampanjar hårt för privata aktörer i välfärden, och deras anklagelser om skendebatt bör ses utifrån detta. Det skriver företrädare för Kommunal i en slutreplik.

SLUTREPLIK | VINSTER I VÄLFÄRDEN

Inte helt oväntat svarar Håkan Tenelius, vårdföretagarna, på vår artikel där vi skrivit att Kommunals privatanställda medlemmar vill att vinstuttag begränsas, att eventuella överskott ska återinvesteras i verksamheten samt att bemanningen i verksamheten säkras.

Kommunals kongress beslutade 2013 att verka för en non-profitprincip i välfärden. I detta sammanhang anklagas vi ofta för att inte företräda de medlemmar som jobbar privat. Därför har vi valt att fråga dem om deras inställning till vinster i välfärden.

Detta kallar Håkan Tenelius att ge ”bränsle till den stora skendebatten”. Att ge bränsle till denna debatt gör man tydligen bara om man inte säger att privat driven välfärd är bättre än kommunal. Det fick inte minst Laura Hartman erfara när hon påstod att ”Privatiseringar i välfärden har inte ökat effektiviteten”, vilket ledde till att hon fick sluta sitt uppdrag på SNS. Vårdföretagarna kampanjar hårt för privata aktörer i välfärden, vilket är rimligt då det är deras medlemmar. Den stora tillförseln av energin till brasan står ju Vårdföretagarna för själva, inte minst genom de patetiska filmerna om ”systemmannen”.

Annons
X

Men det finns två saker som Tenelius lyfter som vi särskilt vill bemöta:

”Utförare som väljer genvägar i jakten på vinst blir inte långvariga. De väljs snabbt bort till förmån för någon som tar sina patienter, äldre eller sjuka på allvar.”

De flesta är överens om att vård, omsorg och skola inte är som vilken marknad som helst – det handlar inte om att köpa tandkräm. De som är på ett äldreboende är där mycket kort tid innan de dör, det handlar för många äldre om ett par månader. Det handlar inte i praktiken om att flytta för att jag inte är nöjd. Och vi vet från hemtjänsten, där brukarna är mycket friskare, att endast 3 procent väljer om.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Utan ett tillskott av privata pengar blir kommunernas behov av nya och renoverade äldreboenden omöjligt att möta”.

  Detta är ett argument som är vanligt förekommande och lika upprörande varje gång – för det är fel. För det första så finns det ingen som lånar så billigt som det offentliga och för det andra är det ju inga privata pengar som ”skänks” in i äldreomsorgen, utan det är ju med skattebetalarnas pengar vi betalar äldreomsorgen.

  Kommunal kommer att fortsätta sitt arbete för bra villkor för de anställda oavsett om de jobbar privat eller offentligt. Det handlar både om att Kommunals medlemmar ska ha bra villkor och löner som de kan ha ett bra liv utifrån. Men det handlar också om att vettiga löner och villkor är en förutsättning för bra kvalité i vård, omsorg och skola och då är frågan om hur verksamheterna styrs avgörande.

  Kristina Mårtensson

  samhällspolitisk chef på Kommunal

  Torbjörn Dalin

  utredare på Kommunal

  Kristina Mårtensson och Torbjörn Dalin Foto: Eva Wernlid
  Annons

  Kristina Mårtensson och Torbjörn Dalin

  Foto: Eva Wernlid Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X