Annons

”Vi i hemtjänsten kan bli de äldres död”

Om jag får önska mig något efter dessa coronatider så är det att man ska ändra sitt synsätt på hemtjänsten, skriver Susanna Eklund.
Om jag får önska mig något efter dessa coronatider så är det att man ska ändra sitt synsätt på hemtjänsten, skriver Susanna Eklund. Foto: Gorm Kallestad/TT, Fanny Behrer

Väl hemma efter arbetspasset känner jag sorg. Det är hemtjänsten som ska hjälpa och skydda de äldre, men i stället är risken stor att det är vi som tar livet av dem, skriver Susanna Eklund.

Under strecket
Publicerad

Tänk att det skulle behövas en pandemi för att på allvar sätta hemtjänstens arbete i fokus. Som frilansare i såväl ståupp- som manusbranschen har jag de senaste 25 åren från och till hoppat in och jobbat extra i hemtjänsten. Genom åren har jag lärt mig att hemtjänstpersonal måste vara världens tåligaste, att det ibland heter brukare, ibland kunder och ibland klienter samt att aldrig någonsin har någon frågat personalen vad de tror man kan göra för att spara pengar. För sparas pengar ska det sedan ett 20-tal år alltid göras, ibland mer ibland mindre, oftast mer.

I förra veckan hoppade jag in igen, i en blandning av lust att hjälpa till och tjäna lite pengar i en extraordinär tid.

Annons
Annons
Annons