X
Annons
X
Några av medlemmarna i #intedinhora. Från vänster Amanda, Emma Sahlén, Amanda, Daniella Skönborg och Gabriella Kärnekull Wolfe med hunden Albius.
Några av medlemmarna i #intedinhora. Från vänster Amanda, Emma Sahlén, Amanda, Daniella Skönborg och Gabriella Kärnekull Wolfe med hunden Albius. Foto: Staffan Löwstedt

”Vi horor är din dotter, din syster, din flickvän”

Långläsning

Grovt våld, hot och fler våldtäkter än vad som går att räkna. De trodde inte att det fanns plats för deras metoo-erfarenheter – men rörelsen kom att förändra deras liv. "Om vår skam försvinner kommer torskarna inte ha makten att göra vad de vill längre", säger Vera, en av kvinnorna bakom initiativet #intedinhora.

Först vet hon inte vilket ord hon ska använda för att benämna att hon har sålt sex.

– Jag har bara skrivit om det förut. Det här är första gången som jag säger det högt. Jag märker att jag blir osäker på orden.

Några av medlemmarna i #intedinhora. Från vänster Amanda, Emma Sahlén, Amanda, Daniella Skönborg och Gabriella Kärnekull Wolfe med hunden Albius.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 14

En kväll sommaren 2014 rasade allt för Daniella Skönborg.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 14

Daniella Skönborg trodde först inte att kvinnor som hon fick ta plats i metoo-rörelsen. Men den 27 november 2017 vittnade hon i gruppen #allavi.

Bild 3 av 14

När Daniella Skönborg bodde på behandlingshemmet Hassela på Gotland sålde hon sex i närheten av hemmet.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 14

I november 2014 träffade Daniella sin nuvarande sambo. Nu har de sonen Amadeus och dottern Hedda tillsammans.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 14

Amanda, 19, startade #Intedinhora tillsammans med Gabriella Kärnekull Wolfe. Hon vill vara anonym. Men har ändå föreläst om #Intedinhora, utan att visa sitt ansikte. ”Jag har PTSD och behöver bygga upp min intregritet igen. Men vetskapen om att man inte är ensam betyder så mycket.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 14

Karolina vill krossa bilden av att den som säljer sex är en trasig tjej som bor i en knarkarkvart. ”Det kan vara ditt barns nya dagisfröken”.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 14

Amanda är 20 år och pluggar lingvistik på Stockholms universitet. Hon var en av de 141 som skrev under #intedinhoras metooupprop. I höst ska hon föreläsa om #Intedinhora för landstinget Västmanland och på en gymnasieskola. ”Det var i det uppropet jag kände att jag passade in. Det handlade om att erkänna för mig själv att ’jag är en hora’, även om jag inte är helt skadad av det. Men jag anser att sexköp är våldtäkt.” I framtiden hoppas hon att #intedinhora kommer rymma fler , ”för väldigt många i prostitution kommer från Rumänien, Nigeria och Bulgarien”.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 14

”Du får ju skylla dig själv när sådant här händer”, sa en polis till Karolina.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 14

I vintras, när det var som kallast, vände allt för Emma, i ett hus i Säffle.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 14

Daniella Skönborg planerar att starta en podcast ihop med Kajsa Grytt, som var samtalsterapeut på ett av hennes stödboenden.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 11 av 14

Emma Sahlén gör praktik på ett katthem.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 12 av 14

Gabriella Kärnekull Wolfe startade #Intedinhora tillsammans med sin vän Amanda. De hade båda sålt sex som tonåringar och gått igenom rättegångar. Nu går hon första terminen på juristlinjen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 13 av 14

Många i #intedinhora är socionomer, går på socionomprogrammet eller planerar att söka dit.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 14 av 14
Annons
X
Annons
X
Annons
X