Annons

”Vi har varit lite naiva i Sverige”

Förfalskade matvaror blir allt vanligare och genererar stora inkomster till kriminella ligor. Nu ska Livsmedelsverket utbilda 200 personer som ska kontrollera matens ursprung.

– Vi har varit lite naiva i Sverige och inte trott att förfalskade varor finns här säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till SvD.

Under strecket
Publicerad

Mozzarella kan löna sig att förfalska.

Foto: Matthew Mead/APBild 1 av 1

Mozzarella kan löna sig att förfalska.

Foto: Matthew Mead/APBild 1 av 1
Mozzarella kan löna sig att förfalska.
Mozzarella kan löna sig att förfalska. Foto: Matthew Mead/AP

När Interpol tidigare i år gjorde sin årliga räd mot förfalskande livsmedel upptäcktes bland annat 31 ton rutten fisk som var märkt som ”färsk”. Totalt upptäckes 2 500 ton förfalskade livsmedel och drycker. Interpol gör dessa kontroller tillsammans med flera länder och däribland Sverige, berättar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Annons
Annons
Annons