”Vi har varit lite naiva i Sverige”

Förfalskade matvaror blir allt vanligare och genererar stora inkomster till kriminella ligor. Nu ska Livsmedelsverket utbilda 200 personer som ska kontrollera matens ursprung.

– Vi har varit lite naiva i Sverige och inte trott att förfalskade varor finns här säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till SvD.

Under strecket
Publicerad
Mozzarella kan löna sig att förfalska.

Mozzarella kan löna sig att förfalska.

Foto: Matthew Mead/AP
Annons

När Interpol tidigare i år gjorde sin årliga räd mot förfalskande livsmedel upptäcktes bland annat 31 ton rutten fisk som var märkt som ”färsk”. Totalt upptäckes 2 500 ton förfalskade livsmedel och drycker. Interpol gör dessa kontroller tillsammans med flera länder och däribland Sverige, berättar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Vi har varit lite naiva i Sverige och inte trott att förfalskade varor finns här, säger hon.

Annons
Annons
Annons