Annons

Lyra Koli:Vi har tappat kontrollen – klimatångest vårt enda hopp

Skogsbrand i skjutfältet vid Trängslet.
Skogsbrand i skjutfältet vid Trängslet. Foto: Peter Wikström/IBL

Vi håller på att förstöra världen vi lever av. Det går inte att sälja in ett sådant budskap. De flesta kommer aldrig frivilligt att kliva ur sin liberalindividualistiska bubbla.

Under strecket
Publicerad

Skogsbrand i skjutfältet vid Trängslet.

Foto: Peter Wikström/IBL Bild 1 av 1

Hur ska klimatkrisen lösas? Praktiskt och tekniskt vet vi det redan. Allt fler börjar också komma till insikt om att vi måste göra något. Ändå står vi som handlingsförlamade. Debattartiklarna med temperaturstatistik, dystra framtidsprognoser och maktkritik hopar sig med jämna mellanrum, men de flesta verkar fortfarande skygga för den mest grundläggande förklaringen: att viljan saknas.

Eller också är viljan som krävs för att stoppa klimatförändringarna väsensskild från vad vi numera förstår som vilja. Vi lever i en hyperindividualistisk tid – aldrig tidigare har den enskilda velat, drömt och eftersträvat så mycket. Men oavsett hur varierade våra ambitioner är finns det något strömlinjeformat över viljan. Den tycks alltid vara inriktad på samma sak: att skapa mervärde. Mer lycka, mer välstånd, mer framgång, mer liv. Själv- och världsbilden är genomsyrade av samma logik: allting ska drivas till att växa.

Annons
Annons
Annons